В Европа пъдят кибиците с лаптопи от кафенетата

Собственици се жалват, че стоят часове наред за да работят, но поръчват само кафе или вода

13:30 - 15 Юни 2024
5338
В Европа пъдят кибиците с лаптопи от кафенетата

В Европа се надига вълна на враждебност срещу дигиталните номади - мобилните хора, които съчетават работата си с пътувания. По принцип те са добре платени и са желани туристи навсякъде, някои страни дори въведоха и въвеждат специални облекчени визи за тях. Но все повече собственици на кафенета и закусвални - във Виена, Берлин, Париж, Лисабон и др., негодуват, че клиенти с лаптопи окупират масите с часове, понякога дори по цял ден, а си поръчват само кафе с вода или разхладителна напитка, пише СЕГА, като цитира публикация на infotourism.net. 

Испания от години се смята за една от най-привлекателните дестинации за дигиталните номади - с хубав климат, прекрасна природа, културни забележителнсти, богата история. Но напоследък все повече заведения започнаха да въвеждат ограничения срещу заседяването на посетители, които работят дистанционно. В опит да се справят с проблема кафенета и снекбарове във Валенсия и Барселона спират WiFi. Други директно са сложили табели, че в най-натоварените часове преди обяд не се разрешава заведението да се ползва като "изнесен офис". 

Има и други рестриктивни мерки - почасово заплащане за ползвания интернет или пък такса "лаптоп". Понякога сядащите да работят за дълго биват настанявани с уговорката, че ако има наплив от клиенти, ще бъдат приканени да се преместят другаде.  

По време на ковид кризата заведенията страдаха от "локдауните" и когато започна отхлабване на рестрикциите, ухажваха дигиталните номади и дори им обзавеждаха специални кътове за работа с точки за зареждане на лаптопите. Но нещата се променят.  

Ракел Ланес, която държи кафене в Барселона, твърди пред електронното издание Barcelona Secreta, че положението излиза извън контрол: "Има клиенти, които си поръчват едно еспресо и престояват осем часа. Други претендират да намалим или спрем музиката, защото им пречи да провеждат онлайн разговори и срещи". 

Персоналът никак не е щастлив, когато човекът с лаптопа остава дълго, поръчва само напитка-две, а си носи сандвич от вкъщи или кутия с храна от близкия супермаркет, цапа и оставя отпадъци, които трябва да бъдат почистени.

Дали мърлявите, пестеливи и прекалено заседяващи се представители на кастата "дигитални номади" наистина са толкова много, че заведенията взимат специални мерки? Това не е ясно, но рестрикциите са факт. 

На държавно ниво дигиталните номади си остават желани и ухажвани посетители. Дори има специални визови привилегии за дистанционно работещите пришълци от близки и далечни страни.

В Испания например, която е първа в класацията The Digital Nomad Visa Index за 2024 г. визата позволява престой до 1 година. Има обаче няколко изисквания към кандидатите - доходът им да е най-малко два пъти по-висок от испанската минималната заплата, да имат здравна застраховка, едногодишен трудов договор с компания извън Испания и поне 3 години трудов стаж или диплома от колеж/университет, а също и да имат чисто съдебно минало - да не са уличавани в престъпления през последните 5 години

През април Турция стартира проекта Digital Nomad GoTürkiye - онлайн платформа за визи за цифрови номади. Тя позволява дистанционно кандидатстване за издаване на работна виза. Ако кандидатът докаже, че покрива изискванията, получава "Сертификат за идентификация на дигитален номад“, който трябва да представи там, където му е удобно - в посолство на Турция или във визов център.  

За Digital Nomad Visa могат да кандидатстват граждани на държавите от ЕС, Норвегия, Исландия, Лихтенщайн, Обединеното кралство, Швейцария, САЩ и Украйна, а също и на Русия и Беларус. Има подоходен ценз - дигиталният номад трябва да има поне 3000 долара месечен доход.