В Глазгоу: Янев разсмя Байдън (СНИМКИ)

Новини
13:04 - 03 Ноември 2021
11456
В Глазгоу: Янев разсмя Байдън (СНИМКИ)

Премиерът Стефан Янев и президентът на САЩ  Джо Байдън намериха време и за неформален разговор и размяна на шеги в шотландския град Глазгоу, където вече втори ден тече конференцията COP26 за измененията на климата. Българският министър-председател и американският му колега си поговориха на четири очи и се щракнаха за спомен. Снимката, на която и двамата са широко усмихнати, събра овациите във фейсбук, където генералът бе поздравен не само за ефектния кадър, но и за блестящата реч на перфектен английски, която изнесе пред лидерите на страните - участници във форума.

„Браво, генерале!”, „Мъже, особено нашия”, „Поздравления за великолепното представяне, гордеем се с вас”, са част от коментарите под снимката. Има и шеговити от типа на „Ако не беше Байдън, снимката щеше да е хубава.”

Имаше обаче и ядни коментари, като: "Не ме впечатлява тази снимка , нито бих препоръчвал да я тиражират РR-те на правителството .....Ефектът ще е отрицателен , особено сега в предизборната ситуация. Може би се възторгват от това джендърите от атлантическия клуб", написа недолюбващ политиките отвъд Океана.

Преди снимката с Байдън, премиерът Янев се снима с куп важни държавници и евролидери, сред които и британския премиер Борис Джонсън и шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен. 

На световния форум в Глазгоу, българският премиер подчерта, че само работеща и жизнеспособна икономика може да бъде трансформирана в контекста на приоритетите на зеления преход. В този процес трябва да се вземат предвид националните особености, така че подходът да бъде справедлив и пропорционален.

Янев увери държавниците, че България ще изпълни своите ангажименти към Парижкото споразумение и ще работи за климатична неутралност до 2050 г., както и за още по-амбициозната цел за 55% намаляване на емисиите на парникови газове до 2030 г., което е заложено в законодателството на ЕС.

Янев говори за декарбонизация на българската индустрия и за постигане на икономически растеж в рамките на устойчива и съхранена околна среда, което включва поетапното прекратяване на използването на въглища до 2038-2040 г.

Премиерът ни подчерта, че усилията ни са концентрирани върху три главни цели: ускорено развитие на възобновяемите енергийни източници и водород; увеличаване на енергийната ефективност на икономиката и устойчива мобилност.

Джо Байдън пък бе твърде остър в речта си и разкритикува остро лидерите на Русия и Китай, че не са дошли на срещата за климата в Глазгоу. В реч пред форума Джо Байдън заяви, че Китай е подминал "гигантски" въпрос като климата. "Мисля, че е голяма грешка, че Китай не се появи. Те загубиха възможността да окажат влияние върху хората по света и върху всички тук на тази среща. Същото бих казал и за Русия", отсече американският президент.

В същото време, Байдън пак стана обект на иронични коментари, след като потребители на "Туитър" го набедиха, че е заспал по време на откриващите заседания на важната климатична конференция COP26.