В голяма мъка за гледане: Ирландия тресна България 3:1 (снимки)

У нас
23:22 - 10 Септември 2019
6184
В голяма мъка за гледане: Ирландия тресна България 3:1 (снимки)

Падението на националния отбор по футбол продължава! Ирландия удари България с 3:1 в приятелски мач, игран в Дъблин само три дни след болезнената загуба от Англия (0:4) в квалификациите за Евро 2020. Двубоят се оказа голяма мъка за гледане, въпреки че през второто полувреме паднаха цели четири гола. Нашите играха Ганкиното през по-голямата част от мача, но удържаха равенството до последните десет минути. Накрая обаче сдадоха багажа и подариха победата на домакините с груби грешки в защита. Ивелин Попов пък вкара гола за България от дузпа, за да не сме капо. Това е четвърта поредна загуба за селекционера Красимир Балъков, след като пое отбора тази пролет.

Снимки: БТА

Балъков подмени почти целия отбор, който изяде пердаха 0:4 от Англия на "Уембли". Изключенията бяха само две - защитникът Антон Недялков и опорният халф Кристиян Малинов. Дебют с националната фланелка направиха вратарят на Етър Христо Иванов (37 г.) и играещият в Армения десен защитник Георги Пашов. Сходна бе ситуацията при съперника, където треньорът Мик Маккарти пък направи десет промени в сравнение с предния мач срещу Швейцария от квалификациите за Евро 2020.

Предвид експериментите при двата отбора и липсата на заряд, мачът очаквано се оказа равностоен, с почти пешеходно темпо и малко опасности пред двете страни. Командата на Балъков привидно стоеше прилично на терена в Дъблин и дори в първите 15 минути имаше две половинчати ситуации за гол, но така и не успя да затрудни сериозно противниковия вратар. Кристиян Димитров засече центриране от корнер с глава, но прати топката право в ръцете на Травърс. И това бе всичко от нашите за цяло полувреме.

Домакините пък разчитаха предимно на високи топки и удари от далечно разстояние, които не се оказаха проблемни за Христо Иванов и защитата пред него. Чак в последната минута на първото полувреме дойде най-голямата опасност пред българската врата. Остро центриране отляво прати топката коварно в далечния ъгъл, но стражът Иванов с адекватен плонж улови топката и запази резултата 0:0 на почивката.

През второто полувреме в игра за нашите влезе титулярния капитан Ивелин Попов. В началните минути след почивката успяхме уж да вземем инициативата, но отново без скорост и завършващ удар в предни позиции. При първата си контра ирландците ни хванаха в крачка и успяха да открият резултата. В 57-ата минута грешен пас в средата на терена позволи на Къртис да пробие отляво и да стреля. Вратарят Иванов изби топката, но я подари на крака на Хоган, който пусна на Браун и той бутна топката в опразнената врата - 1:0. В следващите минути Ирландия се възползва от смута в българския отбор и на два пъти бе близо до втори гол, но не намери целта.

И напук на развоя България стигна до изравнителен гол. В 67-ата минута Божидар Краев получи топката в наказателното поле и бе спънат от своя пазач, а реферът Велтц справедливо отсъди дузпа. От бялата точка Ивелин Попов стреля безпощадно под гредата и направи резултата 1:1. Мачът вървеше към равенство, но в края българският отбор рухна и пусна два бързи гола. В 83-ата минута нова грешка пред нашата врата подари победата на ирландците. След центриране от корнер защитата увисма, а вратарят Иванов не прецени топката и Лонг с глава я прати в мрежата за 2:1. В 86-ата минута домакините ни матираха с три паса, като Колинс завърши с гол центрирането отдясно и оформи крайния резултат 3:1.

Ирландия - България 3:1

1:0 Браун 57
1:1 Ив. Попов 67-дузпа
2:1 Лонг 83
3:1 Колинс 86

Ирландия: Травърс (О'Хара 75), Сайърс, Лонг, Игън, Хурихейн (МакКлийн 69), Джъдж (Бърн 60), Кълън, Браун, О'Дауда (Стивънс 76), Хоган (Колинс 60), Къртис
Треньор: Мик Маккарти

България: Иванов, Пашов, Недялков (Божиков 59), Кр. Димитров, Горанов, Славчев, Малинов, Миланов (Ив. Попов 46), Младенов (Десподов 69), Н. Димитров (Вандерсон 59), Краев
Треньор: Красимир Балъков

Стадион: "Авива", Дъблин
Съдия: Тобиас Велтц (Германия)