В Индия търсят прародителите на Джо Байдън

Новини
14:43 - 14 Ноември 2020
2070
В Индия търсят прародителите на Джо Байдън

Преди няколко години Байдън спомена за съществуването на евентуални семейни връзки в Индия. Въпреки че това не е доказано, името Байдън вече обект на генеалогически проучвания в цяла Индия.

В Ченай, в южната част на страната, възпоменателна табела за капитан на търговки кораби от 19-и век на име Кристофър Байдън вече се превърна в популярно място за селфита. А в Мумбай, в западната част на страната, едно индийско семейство на име Байдън твърди, че е изтощено от засилен медиен и обществен интерес и непрестанни телефонни обаждания, пише БТА.

Джо Байдън има установени ирландски корени, но по време на визита през 2013 г. в Мумбай той спомена за евентуално индийско потекло. Тогава той разказа, че след изборите за сенатори през 1972 г. той е получил писмо от индиец с фамилно име Байдън, в което той му споменавал, че двамата може да са роднини. В писмото се говорело за общ прародител в Индия, работил за Британската източноиндийска компания през 18 век.

В Ченай, в катедралата Сейнт Джордж, възпоменателна плоча на името на Кристофър Байдън, роден през 1789 г., се превърна след американските президентски избори в истинска туристическа атракция. "Намерихме следите на двама Байдън - Уилям Байдън и Кристофър Байдън - братя, станали капитани в Британската източноиндийска компания на търговски кораби през 19 век", разказва Джордж Стивън Джаярадж, епископ на епархията Мадрас (бившето име на Ченай) от протестантската Църква на Южна Индия. Уилям Байдън е починал много млад, докато Кристофър Байдън е бил капитан на няколко кораба и накрая се е установил в Мадрас.

Но няма никакво потвърждение, че тези братя Байдън са роднини на новоизбрания президент на САЩ, разказва духовникът. Според Тим Уиласи-Уилси, преподавател в Кингс Колидж в Лондон, има вероятно връзка между Джо Байдън и Кристофър Байдън.

Същевременно в Мумбай и Нагпур в щата Махаращра има хора с фамилно име Байдън, които вероятно са потомци на Кристофър Байдън. А самият Кристофър Байдън е бил син на Джон Байдън, за когото се говори в писмото, за което Джо Байдън споменава през 2013 г.

Самото писмо пък се смята, че е било написано от Лесли Байдън, дядо на настоящите Байдъновци от Махаращра, които сега се оплакват от прекомерния медиен интерес към тях. Представителката на тези Байдъновци - Роуина Байдън, твърди, че членовете на мумбайското семейство Байдън изобщо не се опитват да установят по-специална връзка с новоизбрания президент на САЩ. "Пожелаваме на господин Байдън всичко най-добро на новия му пост, но не се опитваме да установим каквато и да е било връзка с него", казва Роуина Байдън.

"Споделяме само едно и също име и това е всичко", добавя тя. "В добро финансово състояние сме и имаме добре установен живот, нямаме нужда от никаква парична печалба или от нещо друго", подчертава индийската госпожа Байдън. Тя допълва, че първите информации за евентуални връзки на нейното семейство с Джо Байдън са предизвикали такъв интерес, че членовете на индийското семейство Байдън са били преследвани от любопитни хора и медии дори до домовете им и това започнало да им тежи.