В Индия убиха и последния вълк от глутницата, разкъсала 9 души, 8 от тях деца

Експертите твърдят, че вълците нападат хора или добитък само в краен случай, когато гладуват и предпочитат по-малко опасна плячка като малки антилопи

Новини
22:00 - 06 Октомври 2024
4840
В Индия убиха и последния вълк от глутницата, разкъсала 9 души, 8 от тях деца

Селяни в Индия убиха вълк, който е последният от шестчленна глутница, убила девет души, осем от които деца. Сивите вълци предизвикаха истерия сред жителите на окръг Бахрайх в северния щат Утар Прадеш. Животните са нападнали повече от 40 души, предава БГНЕС.

Миналия месец за залавянето на вълците бяха изпратени над 150 въоръжени хора и десетки държавни служители от горското стопанство.

Пет от животните бяха хванати в капан. Държавният служител по горите Аджит Сингх заяви, че селяните са се свързали с екипа му, след като са убили последния скитащ вълк.

„Бяхме информирани за мъртво животно в селото и след като стигнахме до мястото, открихме вълк с ясни следи от физически наранявания“, каза Сингх пред АФП.

„Изглежда, че той е бил част от същата глутница вълци“, добави Сингх.

Необходими са допълнителни разследвания, за да се провери дали в района не са останали повече вълци.

Експертите твърдят, че вълците нападат хора или добитък само в краен случай, когато гладуват и предпочитат по-малко опасна плячка като малки антилопи.

Служители на службите за защита на природата обаче твърдят, че тежките наводнения, причинени от екстремни проливни дъждове, са заляли обичайната територия на вълците, лишавайки ги от ловни полета и прогонвайки ги в райони с по-населени земеделски земи.

Някои от убитите или ранените са били нападнати, докато са спели на верандата на домовете си - обичайна практика през горещите и влажни дни на мусонните дъждове.

Пасищните равнини на окръг Бахрайх се намират на около 50 км южно от границата с Непал, където гъсти гори покриват подножието на Хималаите.

По-голямата част от около 3000-те вълка в Индия оцеляват извън защитените територии, често в непосредствена близост до хората.

Експертите твърдят, че броят им намалява поради загубата на местообитания и липсата на плячка в дивата природа.

Животните, известни още като равнинни вълци, са по-малки от по-силния хималайски вълк и могат да бъдат объркани с други видове, например чакали.

В романа „Книга за джунглата“ на Ръдиард Киплинг от 1894 г. „човекоподобното дете“ Маугли е отгледано в джунглата от сиви вълци.