В Ирландия: Клер Дейли е слугиня на Путин!

Свят
13:58 - 15 Септември 2020
8849
В Ирландия: Клер Дейли е слугиня на Путин!

Остри критики и драматична, изпълнена с нападки и обвинения към българското правителство и прокуратура реч изнесе миналия четвъртък в Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в Европейския парламент ирландската евродепутатка Клер Дейли. Клипчето с триминутното й изказване е сред най-гледаните в родните сайтове за видеосподеляне.

По време на заседанието на Комисията тя атакува мощно еврокомисаря Вера Йоурова, тъй като не заемала пряка позиция "за" оставката на българския премиер Бойко Борисов. Английският журналист и дългогодишен анализатор Сара Хърст изнесе в своя статия любопитни разкрития относно връзките на Дейли и колегата й Мик Уолъс с руските политически и икономически интереси. Последното повдига и редица въпроси относно личните позиции на Дали и Уолъс, които те заемат в качеството си на депутати в Европейския парламент.

Ето извадки от репортажа на Сара Хърст за двамтаа ирландски евродепутати, които редовно се появяват в спонсорирани от Русия медии, за да защитят империалистическата политика на Путин:

Ирландският евродепутат, който предположи, че бившата кандидатка за президент на Беларус Светлана Тихановская може да е „пионка на западния неолиберализъм“, има опит в защитата на Кремъл и призивите за отмяна на санкциите срещу Русия.

Мик Уолъс открито говори  за нарушенията на правата на човека по целия свят, но преди всичко посочва САЩ и Европа като примери за това. Самият той обаче е оставил финансов хаос в своите работни и лични отношения. Колегата на Уолъс - Клеър Дейли от групата „Независими за промяна“ има подобни възгледи за Русия.

Зелените путинофили Мик Уолъс и Клер Дейли

Предполага се, че Тихановская, която в края на август говори пред Комисията по външни работи на Европейския парламент, всъщност е реалният победител в президентските избори на 9 август, което предизвика масови протести срещу претенцията на Александър Лукашенко за победа. Самата Тихановская била заплашена от властите и принудена да избяга в Литва. ЕС планира да наложи санкции срещу белоруските официални лица, а балтийските държави също са санкционирали самия Лукашенко.

„Хората в Беларус трябва да са тези, които да решават бъдещето си, но предполагам, че това, в  което мнението ни се различава е как това се случва“, каза Уолъс по време на заседанието с Тихановская. „Но бих искал да я попитам има ли истина в слуховете, че тя всъщност е имала среща със заместник-държавния секретар на САЩ с оглед на така наречената укрепваща демокрация и бих искал тя да потвърди или отрече, тъй като би било притеснително, ако е имала... Намесата на Запада в Украйна доведе до повече проблеми, вместо да ги реши".

Впоследствие Уолъс написа в туитър: „Кандидатът за президент на Беларус Тихановская казва, че не искат да фаворитизира Русия или САЩ / ЕС, но ако тя се е срещала със заместник-държавен секретар на САЩ, това е тревожно и е по-вероятно тя да бъде посочена за пионка на западния неолиберализъм - което би било бедствие за хората в Беларус". Съобщава се, че Тихановская се е срещала със заместник-държавния секретар Стивън Бигън, когато той е посещавал Литва по пътя си към Москва.

През февруари Уолъс пък определи Хуан Гуайдо, лидер на опозицията, признат за временен президент на Венецуела от САЩ и ЕС, като „неизбираем глупак“  в коментари в Европейския парламент. През март той отговори на репортаж на RT за руската помощ за коронавирус за Италия с пост в Туитър: „Руските военни самолети отиват в Италия със средства за борба с коронавирус, докато военни самолети на САЩ кацат в Шанън на път да унищожат живота и общностите – Вирусът е широко разпространен в САЩ, така че защо нашето правителство все още позволява на американските войски да кацнат? Това не е „да правим всичко, което е необходимо“. "

Призив за отмяна на санкции

През декември 2019 г. Уолъс написа в Туитър: „ЕС използва Русия, която харчи много по-малко за оръжие от Европа, като оправдание за увеличаване на милитаризацията на Европа. Защо не вдигнем санкциите и вместо това не работим за мир с Русия?“ .

Туитът беше придружен от видео, на което той се обръща към бившия вицепрезидент на Европейската комисия Федерика Могерини в Европейския парламент. „Г-жо Могерини, казахте, че източните партньорства не са срещу никого. Не бихте ли признали, че участието на САЩ и Европа в Украйна има много антируски елемент? Мисля, че би било много трудно да се пренебрегне това “, каза той.

„Не мислите ли, че ако Русия се намесваше в Канада или Мексико, щеше да има сериозно напрежение и с Америка? Не смятате ли, че е време Европа да работи за мир с Русия? " продължи Уолъс. Той обаче пропусна да спомене, че Русия се намесва във Венецуела, за да подкрепи президента Николас Мадуро и се намеси в президентските избори на САЩ през 2016 г. по много начини.

Уолъс заяви същото през октомври 2019 г., когато написа в Туитър: „САЩ и НАТО са решени да укрепят по-силно Украйна, точно на задната врата на Русия - не че ги е грижа за Украйна. Представете си, че Русия търси опора в Канада? “. Този туит се появи с видео на Уолъс, който говори за Украйна в Европейския парламент.

Ирландката се кара в европарламента

 „През февруари 2014 г. Украйна замени демократично избраното си правителство със силно антируско правителство. Това не беше революция, това беше преврат, той беше организиран от САЩ, както беше разкрито от записаните телефонни разговори на Виктория Нюланд, централен агент на Обама по онова време “, каза още той. Уолъс похвали и президента Владимир Зеленски, че се опитва да постигне мир с Русия, и каза, че противопоставянето на мира идва от „неонацистки групи“. Той обаче не каза нищо за анексирането на Крим от Русия или окупацията на части от Донбас.

Преди да бъде избран в Европейския парламент, Уолъс е бил член на ирландската долната камара. На 28 март 2018 г., три седмици след отравянето на Сергей и Юлия Скрипал с Новичок в Солсбъри, той изнесе реч там, в която попита защо ирландското правителство не е по-загрижено за нарушенията на правата на човека от Съединените щати и други страни .

"Който и да се опита да отрови двамата, това беше невероятно лошо нещо", каза Уолъс. „Но днес в Йемен ще умрат 130 деца. Днес. Както умират всеки ден заради глада и болестите, причинени от коалицията Саудитска арабия-ОАЕ с помощта на американците. 130 деца всеки ден! “. Той се усъмни и защо Ирландия гони руски дипломат в знак на солидарност с Обединеното кралство, но не изхвърля израелски дипломати за „геноцида“ в Палестина.

Видеото с речта на Уолъс за Скрипал в YouTube беше похвалено в коментар от известна привърженичка на президента на Сирия Башар Асад, британската блогърка Ванеса Бийли, която написа: „Благодаря ви заместник Уолас и благодаря на Бога за президентите Путин и Асад“.

Бийли редовно пише за руската RT, като атакува „Белите каски“ и отрича използването на химическо оръжие от Асад. Тя нарече номинирания за "Оскар" филм "За Сама", който разказва за цивилни граждани, понасящи бомбардировките в Алепо, "пропаганден", който "тласка на преден план разказа на Ал Кайда".

Проблемите със закона

През 2012 г. Уолъс направи споразумение с ирландските комисари по приходите заради по-ниско плащане на ДДС за своята компания MJ Wallace Ltd в размер на седемцифрена сума. Той каза пред радио програма RTÉ през октомври 2012 г., че веднъж „е бил заплашен с наемен убиец, за да възстанови дълг от 20 000 британски лири за строителна фирма“. Уолъс беше обявен в несъстоятелност през 2016 г. поради неплатени заеми в размер на 2 млн. евро. През декември 2019 г. той каза пред съдия, че ще върне ключовете на отнетия от него дом в Дъблин на Allied Irish Mortgage Bank, ако му бъде позволено да прекара Коледа там. Преди това той е заплашвал да изгори къщата, според Irish Times. „Нямам пукнат грош“, коментира той през април 2019 г..

От своя страна Клеър Дейли, бивш член на Социалистическата партия, също беше независима в ирландската долна камара, преди да бъде избрана в Европейския парламент през 2019 г. Тя и Уолъс бяха арестувани заедно на летище Шанън през юли 2014 г. в опит за търсене на самолети, които според тях се използват от американската армия.

Дейли се появи и в предаването на Джордж Галоуей по RT, Sputnik Orbiting the World, през август 2019 г. Тогава тя написа в туитър: „Удоволствието да загубиш времето си с отличния @georgegalloway за Ирландия, неутралитет, #Assange & bog know what else on @RT_com.“

Дейли заяви в Европейския парламент през декември 2019 г., че изискването на САЩ към Russia Today (RT) и Sputnik да се регистрират като чуждестранни агенти би навредило на независими журналисти и граждански репортери в Русия, защото Кремъл ще предприеме реципрочни действия и каза, че Мария Бутина е била затворена в САЩ „само за това, че е рускиня“, въпреки че тя проникна в Националната стрелкова асоциация и докладва на Александър Торшин, сенатор от „Единна Русия“. „Колкото по-скоро спрем това руско плашене, виждайки руски агенти навсякъде, толкова по-добри ще бъдат нашите общества, трябва да започнем диалог, за да продължим напред“, коментира Дали.

През декември 2017 г. Дейли направи предложение на член в долната камара на Ирландия , призоваващо за отмяна на санкциите на ЕС срещу Сирия. „Последва шокиращ дебат - последван два дни по-късно с гласуване - който разкри не само докъде депутатите Клеър Дейли и нейният колега Мик Уолъс са готови да стигнат, за да минимизират престъпленията и жестокостите на режима на Асад, но също и готовност от страна на други членове на долната камара да се изправят зад Дейли и Уолъс по този въпрос “, написа Движение за солидарност на Ирландия в Сирия в своя уебсайт.

Странното мълчание, което Уолъс и Дейли демонстрират случващото се с Русия и Сирия, се споделя от много хора вляво в цяла Европа. Защо те яростно се противопоставят на това, което смятат за западен империализъм, но не успяват да признаят руския империализъм, остава загадка.

Мик Уолъс и Клеър Дали бяха сезирани за коментар.

Текстът е на Сара Хърст от11 септември 2020 г., препечатваме от "Правен свят"