В Испания: Ханзи Флик поема Барса?

Спорт
14:22 - 23 Май 2024
1926
В Испания: Ханзи Флик поема Барса?

Ханзи Флик ще бъде новият треньор на Барселона, а Шави Ернандес ще напусне поста след последния мач за сезона в Ла Лига срещу Севиля. Това съобщават абсолютно всички медии в Испания. Информацията първоначално бе обявена в телевизионното предаване “El Chiringuito”.

“АС” и “Мундо Депортиво” също потвърдиха, че между двете страни има постигнато принципно споразумение и е само въпрос на време германският специалист да бъде обявен за новия наставник на Барселона.

В сряда Ханзи Флик проведе среща в Лондон с директорите на Барселона Деко и Боян Къркич.

Договорът на Ханзи Флик с Барселона ще бъде за две години.

Очевидно сега клубът трябва да разреши договорната ситуация на Шави Ернандес и останалата част от неговия екип.

За понеделник или вторник е насрочена среща със Спортната комисия, на която ще бъдат обяснени причините за уволнението на Шаво, като Деко е церемониалмайстор, тъй като част от решението се дължи на доклада, изготвен от спортния директор.
Това решение трябва да бъде одобрено в четвъртък от Борда на директорите, въпреки че по принцип не се очаква изненада: повечето от директорите вече се застъпиха за неговото уволнение, още преди вечерята между Лапорта и Шави, на която нещата се преобърнаха на 180 градуса.

„Сърцевината“ на въпроса е дали ще има споразумение между двете страни относно финансовите въпроси. От обкръжението на треньора уверяват, че Шави би бил готов да се откаже от голяма част от парите, които трябва да получи, стига клубът да се ангажира да изплати обезщетение на неговите помощници

Няма съмнение, че ситуацията на Шави в момента е много деликатна. Без да има официални новини от клуба, с оглушителен външен шум, с отбора, който неуспешно се опитва да се изолира от околната среда и с името на Ханзи Флик, Шави трябва да планира професионално неделния мач срещу Севиля, и което е още по-лошо, той е изправен пред още две пресконференции.

Ханзи Флик е в орбитата на Барселона от известно време. Откакто през януари Шави обяви, че ще напусне след края на сезона, германският треньор се нареди сред фаворитите на Жоан Лапорта. На германеца помогна и фактът, че негов агент е Пини Захиви, човек с голямо доверие от страна на Жоан Лапорта.

Флик искаше да демонстрира от първата минута интереса си да подпише с Барселона, като започна да учи испански и да асимилира всички футболни концепции на Барселона. Всъщност той дори пътува до Брайтън, за да гледа отбора на Роберто Де Дзерби, който е един от най-големите представители на позиционната игра и е публично хвален от Пеп Гуардиола. Отказът му през последните дни да ръководи Челси, след обявяването на напускането на Маурисио Почетино, беше още един симптом за неизменното му желание да седне на пейката на Барселона .

Лапорта винаги е бил защитник на германския път. Веднага след провъзгласяването му за президент той безуспешно се опита да наеме треньор от немската школа. Неговите фаворити бяха Юлиан Нагелсман и Томас Тухел. Накрая нито един от тях не успя да дойде и Роналд Куман продължи да води тима.