В Испания подобряват условията за гостуващите фенове

Подготвя се и споразумение за уеднаквяване на цените на билетите

Спорт
14:38 - 14 Юни 2023
1944
В Испания подобряват условията за гостуващите фенове

В Испания работят усилено по нови реформи, свързани с условията за гостуващите привърженици на мачовете от Ла Лига. В момента Ла Лига, обединението на феновете и клубовете преговарят за изготвянето на споразумение за уеднаквяване на цените на билетите, запазени за гостуващите запалянковци на стадионите в елита на Испания.

Параметрите, в които се движат преговорите, са единичната цена на билет да бъде 25 евро и минимален капацитет от 300 места за тези фенове, които искат да подкрепят отборите си при гостувания.

Това споразумение трябва да бъде подписано през следващите седмици, за да влезе в сила от първия ден на сезон 2023/2024 г.

Бетис, Севиля, Атлетик, Атлетико Мадрид, Селта, Жирона, Реал Сосиедад, Майорка, Кадис, Валенсия и Алмерия вече изразиха желание да участват в това споразумение.

Към момента към инициативата не смятат да се присъединяват Реал Мадрид, Барселона, Осасуна, Виляреал, Райо Валекано и Хетафе.

Споразумението все още не е приключило, защото има въпроси за решаване. В този смисъл има предложение, което предполага, че всеки клуб може да си запази правото да вземе мач на тази унифицирана цена, или заради интереса на конкретен съперник, или мач според класификацията, момента от сезона или дори датата. Резервът от 300 места, както беше отбелязано, е минимум, но тази квота може да бъде увеличена в зависимост от капацитета на всеки стадион, но без да се променя цената.

Споразумението обаче изключва включването на определен процент от капацитета, какъвто например изисква УЕФА в европейските турнири (5%) и е далеч от 10%, запазени в Бундеслигата.