В исторически мач Кристиано Роналдо измъкна Португалия

Мореплавателите измъкнаха трудна победа с 2:1 над Ирландия, португалецът счупи още един рекорд

Спорт
11:04 - 02 Септември 2021
2499
В исторически мач Кристиано Роналдо измъкна Португалия

Кристиано Роналдо записа пореден рекорд в кариерата си. 36-годишният нападател се разписа на два пъти в 89-ата и 96-ата минута, за да донесе успеха на Португалия над Ирландия с 2:1 в група “А” на световните квалификации и по този начин вече е едноличен лидер в класацията за най-много голове с националната фланелка със 111 точни изстрела, изпреварвайки Али Даеи.

Роналдо можеше да отбележи доста по-рано в срещата, но пропусна дузпа в 15-ата минута, а след това гостите поведоха с попадение на Джон Игън в 45-ата минута. Все пак Кристиано се реваншира в края на мача и донесе успеха на своя тим с два късни гола.

Португалия започна мача по-силно и в 15-ата минута получи дузпа след нарушение на Джефри Хендрик. Роналдо застана зад бялата точка, но ударът му бе спасен от Гавин Базуну.

Ирландия обаче също създаде някои добри положения, за да се стигне до заключителните минути на полувремето. Първо Аарън Конъли бе изведен в наказателното поле, но ударът му бе блокиран от Руи Патрисио. При последвалия корнер Игън се извиси и с глава отбеляза за 0:1.

Португалия можеше веднага да отговори на предизвикателството, като тимът имаше две страхотни възможности в добавеното време на полувремето. Първо в Диого Жота отправи изстрел от воле, вратарят не се намеси добре и изпусна топката, която тръгна опасно към голлинията, но стражът успя да реагира и да не и позволи да влезе във вратата. Само минута по-късно Жота имаше нов шанс, като този път шутира по диагонал и кълбото мина на сантиметри от гредата.

Домакините продължиха да натискат и през втората част, но Ейре чакаше своите възможности на контраатака. При една такава в 59-ата минута Игън свали с глава за Конъли в наказателното поле, но отблизо нападателят не успя да се разпише, след като бе побутнат в гръб. Ситуацията бе разгледана с ВАР, но дузпа не бе отсъдена.

“Мореплавателите” пък стигнаха до най-добрата си възможност в 74-ата минута, когато Бернардо Силва получи в близост до вратата, финтира защитник и от прекрасна позиция вместо да отбележи, прати топката над напречната греда.

В 88-ата минута отново Базуну бе последна преграда пред гола след страхотен удар на Роналдо от фаул.

Натискът на Португалия все пак даде резултат. В 89-ата минута Гонсало Гедеш центрира отдясно и сложи топката на главата на Кристиано, който отблизо вкара за 1:1.

След това съдията пусна цели повече от 6 минути продължение и домакините успяха да стигнат до успеха. В 96-ата минута отново Роналдо се извиси след центриране на Жоао Марио и за втори път порази вратата с глава, за да оформи крайното 2:1.

Така Португалия излезе начело в групата с 10 точки, но и мач повече от втория Сърбия. Ирландия пък остава без спечелена точка на 4-ата позиция.