В Италия разрешават до 19 градуса вкъщи

Това се прави с цел, за да се пести газ

Новини
18:14 - 06 Септември 2022
2504
В Италия разрешават до 19 градуса вкъщи

Италия ще ограничи отоплението в домовете и офисите през зимата, за да пести газ и да намали рисковете от недостиг при евентуалното пълно спиране на руските газови доставки.

Планът на правителството, обявен днес, предвижда температурата в жилищните и обществените сгради да бъде фиксираната на 19 градуса по Целзий, с един по-ниско от предвижданото досега, а в сградите с промишлено предназначение - на 17 градуса. Отоплението освен това ще бъде включвано с час по-малко всеки ден.

Властите в Рим освен това водят преговори с асоциацията на индустриалците "Конфиндустрия" (Confindustria) за допълнително доброволно намаляване на потреблението на газ от бизнеса.

Италия се надява мерките да намалят консумацията на газ с 3,2 милиарда куб. м за периода август-март, а други 2,1 милиарда да бъдат спестени, като за производството на електричество бъдат използвани алтернативни горива.

Тези и някои допълнителни мерки би трябвало да осигурят заложеното от ЕС като цел намаление на потреблението на газ с 15 на сто спрямо нивото от миналата година.

В началото на годината Италия внасяше около 40 на сто от газа, който потребяваше, от Русия.