В Китай клонираха вълк

Използвани са и клетки от куче

Мистика
09:29 - 20 Септември 2022
3588
В Китай клонираха вълк

Китайската генетична компания Sinogene Biotechnology успешно клонира първия в света див арктически вълк на име Мая. 100 дни след раждането й в лаборатория в Пекин фирмата показа Мая на медиите.

Учените съобщиха, че вълкът е в добро здраве. Донорската клетка на Мая е получена от проба от кожа на див женски арктически вълк. Неговата яйцеклетка идва от женско куче, а сурогатната майка е бигъл, се казва в доклада.

Клонирането на арктическия вълк е извършено чрез създаване на повече от 130 нови ембриона от яйца на женско куче и клетки от див женски арктически вълк. След това учените са прехвърлили повече от 80 ембриона в утробите на седем гончета, от които се родил един здрав вълк.

Изборът на куче като заместител на вълк е направен поради факта, че кучетата имат общ генетичен произход с древните вълци. Това обстоятелство увеличава вероятността за успех в технологията за клониране.

Клонираната вълчица Мая сега живее със своето сурогатно гонче в лабораторията. По-късно ще бъде отведена в Харбин, провинция Хейлундзян в североизточен Китай, и ще бъде показана пред публика.