В Ловеч излизат на протест срещу насилието над животни

Според организаторите не само хората, които нараняват животни, трябва да поемат съдебна отговорност, но и тези, които изхвърлят домашни любимци

Новини
13:41 - 14 Януари 2023
2378
В Ловеч излизат на протест срещу насилието над животни

Ловчалии ще излязат на протест срещу насилието над животни утре, 15 януари, от 12:00 часа пред Съдебната палата в града, съобщи БТА. Според Снежана Серафимова, една от организаторките на протестните действия, те ще са под наслов "Ефективни присъди за насилниците и убийци на животни".

„Протестът е част от обширен проблем със законодателната и съдебната система в България. Ще се съберем на пешеходната алея пред Съдебната палата в Ловеч, за да изразим мнение и позиция относно садизма в България и липсата на реални наказания. Има много случаи на насилие над животни, които са доказани, но не се предприема нищо. Хората започват да си надигат главите и да недоволстват срещу това“, каза Серафимова. 

По думите й повод за недоволството е и последният нашумял случай със Захари Шулев, обвинен за насилие с особена жестокост над кучето Мечо. „Това е единственият случай, за който има толкова много доказателства, а съдебната система не реагира по правилен начин. Днес е куче, а утре може да бъде дете. Трябва ли да чакаме поредната жертва или отвличане“, пита Серафимова.

Тя добави, че не само хората, които нараняват животни, трябва да поемат съдебна отговорност, но и тези, които изхвърлят домашни любимци. 

Протестът е с национален мащаб, ще състои също в София и още градове в страната. 

През изминалата 2022 г. в областната дирекция на МВР в Ловеч са образувани 12 досъдебни производства за деяния срещу животни. Повечето случаи се отнасят за проявена жестокост към кучета и котки.