В Париж: Стан Вавринка удари Анди Мъри

Представителят на домакините Корентен Муте поднесе изненада, като елиминира чилиеца Николас Джари

Спорт
12:06 - 27 Май 2024
1513
В Париж: Стан Вавринка удари Анди Мъри

Четвъртият епизод от съперничеството на "Ролан Гарос" между носителите на титли от Големия шлем Анди Мъри и Стан Вавринка бе спечелен от шампиона в Париж от 2015 година в неделя вечер в последния мач на централния корт "Филип Шатрие", като швейцарецът записа победа с 6:4, 6:4, 6:2.

Въпреки че 37-годишният Мъри и 39-годишният Вавринка бяха играли общо 22 пъти, преди да пристигнат на "Шатрие", за да възобновят съперничеството си, започнало преди почти 20 години, може би никое място не е по-важно за тяхната история от Париж.

Двамата играха на полуфинал в две поредни години: през 2016 г., спечелен от Мъри в четири сета, и през 2017 г., спечелен от Вавринка в чудовищните пет, преди да се срещнат отново в първия кръг през 2020 г. В този пряк двубой Вавринка загуби само шест гейма.

Стан спечели първите два сета с ранни пробиви, които успяваше да удържи. В третия Анде не издържа физически и имаше проблеми в кръста. Швейцарецът поведе с 4:0 гейма и лесно затвори срещата.

След нейния край двамата бяха дълго аплодирани от публиката.

"Колкото повече минават годините, толкова повече трябва да правим усилия и жертви, да спазваме дисциплина. Аз съм най-старият в схемата, в главата ми съм още дете. Докато мога да изживявам подобни моменти, имам желание да продължа", каза победителят.

Във втория кръг Вавринка очаква победителя от мача между №32 в схемата Камерън Нори и Павел Котов, който е днес.
В следващата фаза продължи и белгийският квалификант Зизу Бергс, който надигра чилиеца Алехандро Табило с лед обрат с 3:6, 7:6 (5), 6:2, 6:2.

Представителят на домакините Корентен Муте поднесе изненада, като елиминира чилиеца Николас Джари, който е под номер 16 в ранглистата, след 6:2, 6:1, 3:6, 6:0.

Германецът Даниел Атмайер също продължи в следващата фаза, след като надигра сърбина Ласло Джере със 7:5, 6:4, 6:7 (6), 5:7, 7:6 (6) в мач, продължил 5 часа и 7 минути.