В Пловдив сервират мръвката с гарнитура „Протест”

Собствениците на заведения са недоволни от ДДС ставката, Наредба 18 и акциите на НАП

Новини
15:53 - 14 Януари 2020
1996
В Пловдив сервират мръвката с гарнитура „Протест”

Пловдивските ресторантьори започват символични протестни действия, съобщи TrafficNews, цитирайки представителя на Българската ресторантьорска и хотелиерска асоциация Енчо Енев.

Скоро във всички ресторанти, хартиените подложки с логата на различните заведения или брандове напитки, ще бъдат заменени с подложки на които ще пише "протест", а клиентите ще могат да се запознаят с причините , които са подтикнали собствениците на заведения към тази крайна стъпка. 

Протестът е срещу Наредба 18 за касовите апарати и срещу ежедневните акции на служители на НАП, след които дори и за дребни нарушения ресторанти и дискотеки биват затваряни за различни периоди. Ресторантьорите настояват да бъде намален и ДДС на бранша. Те припомнят, че в съседни държави като Гърция ДДС е 12%, а в Румъния - 5%. 

Браншът протестира срещу големият брой наредби и изисквания, които според тях създават корупционна среда.  Според ресторантьорите при сега действащото законодателство е почти невъзможно да работиш законно и да печелиш от това.

"Печелят единствено собствениците на заведения, които крият оборот и не плащат данъци. Сивият сектор е голям, но за съжаление рестрикциите са само срещу тези, които работят легално", коментират пловдивски ресторантьори. 

В средващите седмици в цалата страна започват срещи на представители на БХРА във всички големи градове , на които ще бъдат обсъдени действия и евентуални реални протести с масово затваряне на заведения.