В Полша уволниха журналист , нарекъл песен на Джон Ленън "визия за комунизъм"

Репортерът е коментирал на живо церемонията за откриването на Олимпиадата

Новини
09:18 - 28 Юли 2024
1404
В Полша уволниха журналист, нарекъл песен на Джон Ленън "визия за комунизъм"

Полската държавна телевизия отстрани вчера телевизионен журналист, който по време на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж реагира на изпълнението на песента „Имаджин“ ("Imagine") на Джон Ленън, като каза, че това е "визия за комунизъм", предаде Асошиейтед прес.

Телевизия Те Фау Пе (TVP), излезе вчера с изявление, че на журналиста и спортен коментатор Пшемислав Бабяж няма да бъде позволено да коментира повече в ефир по време на игрите.

Песента на Ленън иска да си представим свят без рай или ад, без държави и без притежания, отбелязва АП.

„Това е визия за комунизма, за съжаление“, каза Бабяж в петък вечерта по време на тържествената церемония по откриването край река Сена в Париж  – мнение, което веднага предизвика полемика сред зрителите в Полша.

TVP каза в изявлението си, обявявайки отстраняването на Бабяж: „Взаимно разбирателство, толерантност, помирение – това не са само основните идеи на Олимпиадата, те са и основата на стандартите, които ръководят новата полска телевизия. Няма съгласие за тяхното нарушаване ."

От години държавните медии са идеологическо бойно поле в Полша. Те бяха използвани като рупор от десните популисти, които управляваха във Варшава от 2015 г. до 2023 г. Премиерът Доналд Туск, чиято коалиция дойде на власт през декември, бързо предприе мерки, за да премахне техния контрол върху ефира, посочва АП.

Консерваторите и техните съюзници, които все още се притесняват от загубата на контрол върху държавните медии, осъдиха решението. Сред тях бяха също президентът консерватор Анджей Дуда и бившият премиер Матеуш Моравецки.

„Истината ще се защити! Вашите действия ще бъдат запомнени и цензурата ще се провали“,написа Моравецки в „Екс“.

Много полски консерватори осъдиха смесването на ЛГБТК+ теми с картината на Леонардо да Винчи „Тайната вечеря“ по време на петъчната церемония.