В разгара на скандалите в Париж: Премиерът на Италия се срещна с президента на МОК

Джорджа Мелони пита Томас Бах с мъж ли се боксира Анджела Карини

Спорт
15:30 - 02 Август 2024
1490
В разгара на скандалите в Париж: Премиерът на Италия се срещна с президента на МОК

Министър-председателката на Италия Джорджа Мелони се срещна с президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах.

Това става на фона на разразилите се спорове около вчерашния боксов мач на Олимпиадата между италианката Анджела Карини и алжирката Иман Хелиф, предадоха АНСА и БТА.

Миналата година Хелиф беше дисквалифицирана от световно първенство заради провал на тестове за установяване на пола.

В четвъртък по време на Олимпиадата, 25-годишната боксьорка от Неапол Анджела Карини спря да се бие секунди след началото на първия рунд на осминафиналната среща в състезанието за жени в категория до 66 кг. Карини  заяви, че първият удар, който е получила,

я е наранил прекалено много и е било ясно, че Хелиф е по-силна от нея.

МОК използва различен набор от правила за допускане до турнира в Париж за разлика от тези, които се използват от Международната организация по бокс (International Boxing Association - IBA) при провеждането на световното първенство по бокс за жени.

Вчера Мелони заяви, че срещата между Карини и Хелиф не е била честен двубой и

жените не трябва да се състезават срещу съперници с "мъжки генетични характеристики".

Президентът на Националния олимпийски комитет на Италия Джовани Малаго също е участвал в срещата, която се е провела в хотела, в който Мелони е отседнала в Париж, твърдят източници.

Сред темите на срещата са били Зимните олимпийски игри в Милано-Кортина през 2026 г. и международната политика, съобщават източниците.

Президентът на МОК Томас Бах заяви днес пред АНСА, че

МОК ще изясни ситуацията около боксовият мач, но подчерта, че Хелиф "е жена".

"Беше положителна среща, случаят Карини беше сред нещата, за които говорихме", каза Бах след срещата с италианската министър-председателка.

"Договорихме се да поддържаме контакт, за да "приемем" една и съща научна основа и да направим ситуацията по-разбираема, защото тя (Иман Хелиф) е жена и се състезава от шест години на международно ниво", заяви президентът на МОК. "Споделяме едни и същи възгледи и сме съгласни, че е необходимо да се изясни и подобри научната основа (критериите), за които говорихме", уточни той.