В Русия: 9 почивни дни заради коронавируса

Държавата компенсира бизнеса заради „неочакваната ваканция“

Топ
15:56 - 20 Октомври 2021
953
В Русия: 9 почивни дни заради коронавируса

Руските граждани ще почиват цели 9 дни, като за неработни са обявени дните в периода от 30 октомври до 7 ноември, информира в сряда ТАСС. Това стана по инициатива на здравния министър на страната Татяна Голикова, която бе подкрепена от президента Владимир Путин. Той посочи, че по свое усмотрение отделните региони могат да продължат „неочакваната ваканция“. Въвеждането на мярката се налага заради сложната обстановка с коронавируса в страната, като държавата ще компенсира загубите на бизнеса от неработните дни.

Случаите на коронавирус за денонощие през последните дни вече надхвърлят 33 000, а 86,6% от болничните легла, предназначени за лечение на пациенти с „Ковид-19“, вече са пълни. В сряда бе счупен поредният черен рекорд – починалите от коронавирус за изминалото денонощие са 1028 души, като това е най-високият показател от началото на епидемията досега. Така Русия отново влезе в топ 5 на черната класация по брой заразени. По тази показател тя вече е на пето място в света с над 8 млн. случая на „Ковид-19“. Първи в рейтинга са САЩ с 45 млн. случая, втора е Индия – 34 млн. и трета Бразилия с 21,6 млн. случая на заразата. Здравните власти обясняват бума на „Ковид-19“ с нахлуването в Русия на по-агресивния вариант на вируса – „Делта“.

По-рано стана ясно, че ваксината срещу коронавирус става задължителна за служителите в сферата на доставките и на образованието в Москва. Това предвижда указ на столичните власти. Мярката ще засегне куриерите, доставящи стоки и услуги по домовете. Преди дни бе съобщено, че държавната агенция „Росавиация“ призовава руските авиокомпании да въведат бонуси и по-евтини самолетни билети за ваксинираните срещу коронавирус граждани. Допълва се, че повечето въздушни превозвачи са готови да откликнат на апела. Към днешна дата ваксинираните граждани на Русия са над 43 млн. или почти една трета от населението на страната. Според експерти  близо 60 на сто е достигнал колективният имунитет срещу коронавируса у населението на Русия. Това заяви директорът на Научно-изследователския институт по епидемиология и макробиология в Санкт Петербург Арег Тотолян, цитиран от ТАСС.

Преди дни бе съобщено, че 10 апартамента ще бъдат раздадени чрез лотария на московчани, направили си ваксина срещу коронавируса. Това анонсира в петък столичният кмет Сергей Собянин, цитиран от Лента.ру. Освен това имунизираните пенсионери над 65 години ще получат еднократна помощ от 10 000 рубли или около 120 евро.