В Русия: Арест за родителите на деца пушачи

60 евро глоба за димене на обществени места

Русия
14:48 - 02 Декември 2021
2943
В Русия: Арест за родителите на деца пушачи

В Русия готвят строги мерки срещу тютюнопушенето сред подрастващото поколение. Правителствен проект предвижда солени глоби и дори арест за родителите, чиито деца пушат. Наказанията са заложени като поправки в Кодекса за административните правонарушения и се очаква да влязат в сила от началото на 2022 г.

В действащата версия на кодекса са предвидени наказания само за пълнолетните пушачи, които димят на забранените за това места. На тях се налага глоба до 5000 рубли (60 евро) и арест за срок до 15 денонощия. Според закона, пушенето е забранено на детските площадки, в близост до градините и училищата, болниците, летищата, гарите и спирките на градския транспорт. От 1 октомври влязоха в сила и нови поправки в противопожарния режим, които забраняват използването на открит огън на балконите на частните жилища, в хотелите и общежитията.

Първоначално бе съобщено, че под ветото ще попадне и пушенето на балконите. Заради масовото обществено недоволство обаче впоследствие компетентните  органи внесоха уточнение, че да се дими на терасите може, но само, ако не създава опасност от пожар. Ако по вина на пушача все пак възникне пожар, то нарушителят ще бъде глобяван с до 5000 рубли.