В Русия печелят Радев и Петков

В Москва българите гласуваха с хартиени бюлетин

Топ
15:54 - 15 Ноември 2021
3102
В Русия печелят Радев и Петков

Убедителна победа в Русия удържаха действащите президент Румен Радев и вицепрезидент Илияна Йотова, а на парламентарния вот - „Продължаваме промяната“. От близо 450 гласували за новата партия на Кирил Петков вота си са дали 136 български граждани, втори тук са „Има такъв народ“ с 94 гласа и трети БСП – с 81 гласа. Съгражданите ни в Руската федерация гласуваха в четири секции – две в Москва и по една в Санкт Петербург и Екатеринбург. Навсякъде българските граждани гласуваха с хартиена бюлетина, тъй като на предишния вот гласа си са дали по-малко от 300 души.  

Вотът във всички секции протече при строги противоепидемични мерки – дошлите да упражнят правото си на глас задължително трябваше да са в предпазни маски и да спазват необходимата дистанция. Гласуването тук премина спокойно и без нарушения, под внимателния контрол на наблюдатели от няколко партии. Който не беше успял предварително да подаде декларация, можеше да го направи непосредствено преди да пусне гласа си в деня на изборите.

          На предишните парламентарни избори на 11 юли в Русия вотът спечели партията на Слави Трифонов. В посолството в руската столица, където миналия път се гласува  с машина, „Има такъв народ“ взе 38 гласа от общо 170, втори с 37 гласа бяха БСП, а трети с 26 – Демократична България. В секцията на българския промишлен център в Москва Слави тогава спечели почти 50 на сто от гласовете – от 85 гласували той взе 40 гласа.