В Русия печелят Радев и Йотова

В Москва българите гласуваха с хартиени бюлетин

Актуални новини
09:13 - 22 Ноември 2021
3209
В Русия печелят Радев и Йотова

Убедителна победа в Русия удържаха действащите президент Румен Радев и вицепрезидент Илияна Йотова. От близо 400 дали вота си те получиха 330 гласове. Съгражданите ни в Руската федерация гласуваха в четири секции – две в Москва и по една в Санкт Петербург и Екатеринбург. Навсякъде българските граждани гласуваха с хартиена бюлетина, тъй като на предишния вот гласа си са дали по-малко от 300 души. 

Вотът във всички секции протече при строги противоепидемични мерки – дошлите да упражнят правото си на глас задължително трябваше да са в предпазни маски и да спазват необходимата дистанция. Гласуването тук премина спокойно и без нарушения, под внимателния контрол на наблюдатели от няколко партии. Който не беше успял предварително да подаде декларация, можеше да го направи непосредствено преди да пусне гласа си в деня на изборите.

Радев и Йотова спечелиха и на първия тур в Русия. На 14 ноември на парламентарния вот тук първи бяха „Продължаваме промяната“. От близо 450 гласували за новата партия на Кирил Петков вота си дадоха 136 български граждани, втори бяха „Има такъв народ“ с 94 гласа и трети БСП – с 81 гласа.

На предишните парламентарни избори на 11 юли в Русия вота спечели партията на Слави Трифонов. В посолството в руската столица, където през лятото се гласува  с машина, „Има такъв народ“ взе 38 гласа от общо 170, втори с 37 гласа бяха БСП, а трети с 26 – Демократична България. В секцията на българския промишлен център в Москва Слави тогава спечели почти 50 на сто от гласовете – от 85 гласували той взе 40 гласа.