В събота слънчево, но студено

Максималните температури ще бъдат предимно между 0° и 5°

Новини
20:10 - 07 Февруари 2020
1734
В събота слънчево, но студено

Утре преди обяд ще преобладава слънчево време, но през деня облачността отново ще се увеличи. Това съобщи за Агенция „Фокус“ дежурният синоптик Христо Христов от Националния институт по метеорология и хидрология.

През нощта с умерен вятър от североизток ще нахлува студен въздух. На много места, първоначално в Източна, а по-късно в Западна България ще превалява сняг, по-интензивен в Централния Предбалкан. След полунощ от североизток ще започне намаление на облачността. Минималните температури ще бъдат в широки граници – от минус 11° в североизточните до минус 1° в крайните югозападни райони. Утре преди обяд над много райони ще преобладава слънчево време, но през деня облачността от север-североизток отново ще се увеличи. Ще остане почти без валеж.

Североизточния вятър постепенно ще отслабне. Максималните температури ще бъдат предимно между 0° и 5°, по ниски в източната част на Северна България – между минус 3° и 0°, в София около 2°. Атмосферното налягане ще бъде по-високо от средното за месеца и през деня още малко ще се повиши.

Над Черноморието ще преобладава слънчево време, в следобедните часове с временно увеличение на облачността. Ще духа умерен до силен северен вятър, който пред деня постепенно ще отслабва. Максималните температури ще бъдат между 0° и 3°. Температурата на морската вода е 7-8°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала, но бавно ще отслабва.

В планините облачността ще бъде предимно значителна и на отделни места ще превали слаб сняг. Ще духа умерен до силен, по най-високите върхове и бурен северен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около минус 4°, на 2000 метра – около минус 8°.

През нощта срещу неделя вятърът в много райони ще стихне, ще се изясни и минималните температури ще бъдат предимно между минус 12° и минус 7°, в отделни райони до около минус 15°. В неделя ще бъде предимно слънчево. Вятърът ще се ориентира от запад-югозапад и ще започне затопляне. В понеделник вятърът от югозапад ще се усили. Дневните температури още ще се повишат. Облачността от запад, висока и средна, ще се увеличава, до вечерта ще се вплътни и в крайните северозападни райони ще превали слаб дъжд. През нощта срещу вторник и във вторник и на места в Западна и Централна България ще превали слаб дъжд, в районите с надморска височина над 800-1000 метра – слаб сняг. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, ще бъде умерен, временно силен. Температурите ще се повишат още, по-чувствително минималните.