В Швейцария легализират кокаина за развлекателни цели?

Много европейски страни вече не налагат затвор за притежание на наркотици

Новини
12:27 - 20 Декември 2023
1955
В Швейцария легализират кокаина за развлекателни цели?

В швейцарската столица Берн се провежда изследване на пилотна програма, която има за цел легализирането на продажбата на кокаин за развлекателни цели.

Този радикален подход към борбата срещу наркотиците, още неизпробван в други места, е предаден от Ройтерс.

Идеята получи подкрепа от парламента в Берн, въпреки че все още се сблъсква със съпротивата на градското правителство и изисква промени в националното законодателство.

Политиката за наркотиците по света се развива, като американският щат Орегон, например, декриминализира притежанието на малки количества кокаин през 2021 г. в полза на лечението на наркозависмите пациенти.

Много европейски държави, включително Испания, Италия и Португалия,

вече не налагат наказание затвор за притежание на наркотици, включително кокаин.

Въпреки това, предложението, разглеждано в Берн, се отличава с амбициозен подход, който не е бил опитван другаде.

В Швейцария се провежда преразглеждане на позицията по отношение на наркотиците, като някои политици и експерти изразяват критика към пълните забрани, считайки ги за неефективни.

"Войната срещу наркотиците е неуспешна, и ние трябва да търсим нови идеи", заяви Ева Чен, член на съвета в Берн от Алтернативната лява партия, която е съавтор на предложението.

"Контролът и легализирането са по-добри от обикновените репресии."

Богатата Швейцария има едно от най-високите нива на употреба на кокаин в Европа, според нивата на забранени наркотици и техните метаболити, измерени в отпадъчните води, като Цюрих, Базел и Женева са сред първите 10 града в Европа.

Швейцарските градове, включително Берн, също показват нарастваща употреба, докато цените на кокаина са паднали наполовина през последните пет години, според Addiction Switzerland, неправителствена организация.

"В момента имаме много кокаин в Швейцария, на най-ниските цени и с най-високо качество,

което някога сме виждали", каза Франк Зобел, заместник-директор на Addiction Switzerland. "В наши дни можете да получите доза кокаин за около 10 франка, не много повече от цената на бира," заяви той.