В София се чакат опашки в секциите заради липсата на паравани

Още на миналите избори отпадна тъмната стаичка, а параваните са само по един, тъй като за машинното гласуване не бяха необходими повече

Новини
10:05 - 29 Октомври 2023
2339
В София се чакат опашки в секциите заради липсата на паравани

Столичната Общинска избирателна комисия първа сигнализира за проблеми с организацията на изборите - във всяка секция има само по един параван, зад който може да се гласува, предава СЕГА. Това ще доведе до забавяне, предполага председателят на ОИК София Полина Витанова.

До тази ситуация се е стигнало след като ЦИК отмени машинното гласуване.

На миналите избори отпадна тъмната стаичка с мотив, че тя крие рискове, като например този, че в нея избирателят може да снима бюлетината си, а това е категорично забранено. Тогава бяха въведени параваните. Един параван бе достатъчен в избирателна секция тъй като по-голямата част от избирателите в София гласуваха с машини и не ходеха зад паравана. С отмяната на машинното гласуване обаче всички избиратели трябва да гласуват с хартиени бюлетини и да отбележат своето предпочитание зад паравана за гласуване - това създава предпоставки за опашки. На изборите в София масово се гласува с три бюлетини - за кмет на София, за общински съветници и за районен кмет.

Полина Витанова от ОИК-София напомня, че не е имало време за реакция на този проблем, не е имало и указания от ЦИК в тази посока. Витанова призова избирателите за търпение и да не се нагнетява напрежение на опашката.