В Турция: Ердоган води с над 50%

Застъпници се сбиха в Истанбул

Новини
21:31 - 14 Май 2023
3597
В Турция: Ердоган води с над 50%

Според официалните данни на Анадолската агенция на базата на 51.03% от преброените гласове Таип Ердоган води с 52,03%, от гласовете срещу Кемал Кълъчдароглу, който получава 42,11%.

Третият кандидат Синан Оган получава 5,33 %.

Под един процент от гласоподавателите са дали гласа си за Мухарем Индже, председател на Партията на родината, който тази седмица обяви, че се отказва от кандидатурата си, но въпреки това гласовете, подадени за него, се смятат за валидни.

От Висшата избирателна комисия съобщиха, че според 11 процента от обработените бюлетини Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на турския президент получава 349 от 600 места в Меджлиса на парламентарните избори, а основната опозиционна Народнорепубликанска партия получава 98 места.

Избирателната активност на неделните президентски и парламентарни избори в Турция е била 85,6%, съобщи държавният телевизионен канал TRT. Източник от опозицията по-рано заяви пред ТАСС, че избирателната активност е достигнала рекордните 93,6 процента.

Общо в страната има 191 885 урни за гласуване. Изборите днес започнаха в 8:00 ч. и продължиха до 17:00 ч.

За сблъсък в изборния ден в Турция съобщи едно от малкото опозиционни на властта в Анкара издание "Дувар".

"Инцидентът стана в училище в квартал "Фатих", който се намира в европейската част на Истанбул", добави медията.

"Застъпници на опозиционната Трудова партия попречиха на свои колеги от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) да влязат заедно с гласоподавател в тъмната стаичка", написа още "Дувар".

"Застъпниците на ПСР налетяха на бой на застъпниците на лявата политическа формация и се стигна до размяна на удари", допълни изданието.

"Бързата намеса на полицията предотврати по-голямо сбиване", посочи още "Дувар".

"Според законите на Турция право на придружител имат само незрящите гласоподаватели и тези над 90-годишна възраст", припомни медията.