В Украйна дори децата приготвят дарове за военните, които ще посрещнат Коледа на фронта

Новини
08:18 - 22 Декември 2023
1575
В Украйна дори децата приготвят дарове за военните, които ще посрещнат Коледа на фронта

Много коледни дръвчета, украински знамена и празнични пожелания към отбранителните сили на Украйна. Това рисуват върху картички деца от Киев, а получателите са хилядите мъже и жени на фронта, които ще прекарат празниците далеч от близките си.

9-годишната Анна Бруслановска и нейните приятелчета пък правят свещи за войниците, като използват металните кутии от използвани консерви, в които наливат восък. "Върху този фитил навиваме картон и пълним с восък. Тези свещи горят по-дълго от обикновените. Те са за нашите защитници, за да не им е тъмно и студено в окопите", разказва момиченцето пред rfa, част от Voice of America (VOA). 
 
Тя и десетки други малчугани идват в центъра след училище всеки ден, за да приготвят подаръци за украинските военни. Учениците, както и техните учители работят тук като доброволци от началото на руската инвазия в родината им. Почти всеки един от тях има близък роднина, който е на фронта.

След това поздравителните картички се опаковат в колети, които ще бъдат изпратени на украинските военни. "Вътре слагаме някои сладкиши, кафе, мед, бонбони в цветовете на националното ни знаме", разказва Катерина Якимович, която работи към неправителствена организация, която се опитва да подкрепя армията. Катерина вярва, че е важно всеки войник да получи малък подарък за Коледа и вече е подготвила над хиляда колета. 

Друга неправителствена организация пък е подготвила стотици зимни униформи, които ще потеглят към жените в украинската армия. "За съжаление министерството на отбраната не разполага с отделни униформи за нежния пол. А в момента в Донбас температурите падат до -7 градуса. Така, че трябва да се уверим, че нашите жени на фротна са облечени удобно и комфортно", казва пред rfa, част от Voice of America (VOA) Ирина Никорак, която ръководи фондацията.