В Южен Китай евакуираха почти 1 млн. души заради тайфун (ВИДЕО)

Работещите си останаха у дома, а в различни градове началото на новата учебна година за много ученици беше отложена за следващата седмица

Новини
13:09 - 02 Септември 2023
3021
В Южен Китай евакуираха почти 1 млн. души заради тайфун (ВИДЕО)

Тайфунът „Саола“ достигна сушата в Южен Китай рано тази сутрин, след като близо 900 000 души бяха отведени на безопасни места, а в Хонконг и други крайбрежни части на Южен Китай бяха нарушени икономическият живот, транспортът и учебните занятия, предаде Асошиейтед прес.

Метеорологичната служба в провинция Гуандун съобщи, че мощният тайфун е връхлетял предградие на град Чжухай, който се намира малко пò на юг от Хонконг в 03:30 ч. тази сутрин. Очаква се след това той да се придвижи в югозападна посока по гуандунското крайбрежие със скорост от около 17 км/ч, след което постепенно да отслабне и отново да се върне над морето.

Вчера от опасни райони в Гуандун бяха евакуирани 780 000 души и още 100 000 в съседната провинция Фуцзян. Над 80 000 рибарски плавателни съда се прибраха в пристанищата. 

Работещите си останаха у дома, а в различни градове началото на новата учебна година за много ученици беше отложена за следващата седмица. Вчера временно беше спряна търговията на фондова борса в Хонконг, а стотици хора бяха блокирани на летището в азиатския финансовия център, където бяха отменени около 460 полета.

"За мен се получи много тъжно, защото няма да мога да присъствам на полагането на клетва от дъщеря ми. Съобщиха, че тайфунът е от 8-ма степен и полетът се отменя. На кого да се сърдя? Това е природно явление", каза Леденила, пасажер от Филипините.

Син Йон, пасажер от Малайзия, обясни, че за първи път им се случва да попаднат в тайфун. „Не знаем какво следва. Тук го определят като 8-ма степен, което означава, че затварят всичко. Запазихме стая тук, край летището, защото не сме сигурни че влаковете ще можем да се върнем ако отидем в по-далечен хотел", каза Йон.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/ItDWZzC9W5o?si=UuEc5bKMZIZwCUAQ" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>