В Южна Италия измериха над 47 градуса на сянка

Ел Ниньо може напълно да промени метеорологичните модели и предвижданията за сезоните през 2023 и 2024 г.

Новини
18:29 - 21 Юли 2023
3503
В Южна Италия измериха над 47 градуса на сянка

В Южна Италия бяха отчетени над 47 градуса на сянка. Невижданите горещини идват и едно име постоянно се чува, както от климатолози и метеоролози, така и от обикновените хора - Ел Ниньо.

Какво обаче представлява това явление?

Ел Ниньо е топлата фаза на Южното колебание и представлява изменение в температурата на повърхностния слой на водата в екваториалната част на Тихия океан. Досега учените са установили, че Ел Ниньо се характеризира с ивица топли океански води, навлизаща в централния и източно-централен екваториален пояс на океана и достигаща до крайбрежието на Южна Америка. Тези условия са свързани с високо атмосферно налягане в западния Тихи океан и ниско налягане в източните му части. Фазата Ел Ниньо обикновено се повтаря през около четири години, но според наличните данни циклите могат да продължават между две и седем години.

В процеса на развитие на Ел Ниньо валежите се концентрират в периода септември-ноември. Развиващите се страни, зависими от селското стопанство и риболова, най-вече разположените около Тихия океан, са най-силно засегнати от ефектите на Ел Ниньо.

Смята се, че Ел Ниньо се повтаря в продължение на хиляди години. Така например, Ел Ниньо изглежда оказва влияние на културата моче в днешно Перу с нейните човешки жертвоприношения, целящи предотвратяване на дъждовете. Известни са и химически маркери за повишени повърхностни морски температури и увеличени валежи в резултат на Ел Ниньо при проби от корали на възраст около 13 хиляди години. Към 1525 година, когато Франсиско Писаро пристига в Перу, той отбелязва валежи в пустините, което е и първото писмено свидетелство за ефектите на Ел Ниньо. Съвременните методи за изследване и анализ на данните установяват поне 26 повторения на Ел Ниньо от 1900 година насам, като тези през 1982 - 1983, 1997 - 1998 и 2014 - 2016 са сред най-силните известни.

Още в началото на годината учените изразиха притесненията си, че завръщайки се след няколко години,

Ел Ниньо може напълно да промени метеорологичните модели и предвижданията за сезоните през 2023 и 2024 г., и то особено за зимата.

Океанските аномалии и техните промени могат да повлияят значително на сезонните метеорологични модели и най-вече през зимата, когато атмосферното налягане е най-силно.