Вадят Ман Юнайтед от Шампионската лига?

Спънката може да е френският Ница

Спорт
13:23 - 24 Ноември 2023
12792
Вадят Ман Юнайтед от Шампионската лига?

Ница може да попречи на Манчестър Юнайтед да играе в Шампионската лига през следващия сезон, ако завършат на по-висока позиция в Лига 1 от "червените дяволи" във Висшата лига.

Сър Джим Ратклиф е бил уведомен за два "лесни" трансфера, които може да направи, след като сделката му за закупуване на миноритарен дял в Манчестър Юнайтед бъде потвърдена.

Шефът на INEOS е готов да купи 25% от клуба за приблизително £1,3 млн.

Ратклиф притежава френския клуб, който в момента е втори в Лига 1 след 12 изиграни мача, докато Ман Юнайтед е шести в Премиър лийг.

Разширяването на най-елитното футболно състезание в Европа от следващия сезон най-вероятно ще доведе до това английските клубове да получат пет директни места за класиране в Шампионска лига, а френските отбори от най-високата дивизия ще получат три автоматични места.

Въпреки това единственият начин Юнайтед и Ница да могат да играят в Европа през 2024/25 г. съгласно правилата на УЕФА за собственост на няколко клуба е, ако единият спечели автоматично място в Шампионската лига, а другият се класира директно за Лигата на конференциите.

Джим Ратклиф преди време очерта какви качества ще донесе Жан-Клод Блан на "Олд Трафорд" на фона на съобщенията, които го свързват с това да наследи Ричард Арнолд на поста главен изпълнителен директор в клуба.

Ако двата отбора завършат на места, даващи право на участие в Шампионска лига в съответните си лиги, отборът, който завърши по-високо, получава място, а на другият е забранено участието в Европа.

Все пак клубът от "Олд Трафорд" ще получи предимство, ако завърши на същата позиция като Ница поради текущото по-предно класиране на Англия в УЕФА.

Ман Юнайтед също би пропуснал да се класира за Лига Европа, ако френският клуб завърши на четвърто място в Лига 1 и загуби плейофите си за Шампионската лига и в резултат на това попадне в Лига Европа.

И двата клуба биха могли да участват в Шампионска лига или Лига Европа през един и същ сезон занапред, ако Ратклиф продаде Ница или УЕФА промени своите правила и разпоредби.

Френският клуб завърши на девето място в лигата през миналия сезон, но през този изглежда като сериозен претендент за титлата, след като вече една трета от кампанията е изиграна, а тимът заема второто място след шампиона от миналата година ПСЖ.