Ваксинационна амнистия – да направиш от тъпунгера - човек

Ексклузивно
21:00 - 18 Октомври 2021
21908
Ваксинационна амнистия – да направиш от тъпунгера - човек

Да не ми се обидят д-р Оскар, Виктор Меламед и приятелите от „Шалом“, ама няма как не да започна с един стар виц от годините на застоя. Попитали Хайнрих Химлер какво значи амнистия, а той отвърнал, че това е от калъпче сапун да направиш евреин. Да, общественият часовник не е като смарт гривничките на Стойчо Кацаров, не можеш да мърдаш времето напред и назад както ти отърва. Битият – бит, такованият – такован.

Всъщност, модерната българска история познава две истински амнистии. Първо през 1937-а с царски декрет се освобождават 4000 затворници по случай раждането на престолонаследника Симеон Търновски. Половин век по-късно с указ на Желю Желев от пандиза изпълзяха тройно по толкова „политически“ тюрмаджии като Васко Илиев, Иво Карамански и атентатора от „Гара Буново“ Сабри Али. И това е.

От двайсетина години в определени сенчести социални кръгове се говори за амнистия на незаконно придобитите и изнесени зад граница капитали. Току затихне за няколко месеца и планът отново изплува на дневен ред. Зер, време е Божков, Баневи, Бобокови и подобните им да излязат на светло и да поемат глътка въздух. Тази идея се пръкна навремето от устата на професора по икономика, съветник на Любен Беров – Иван Ангелов, после се разнасяше от бившия главен прокурор Никола Филчев, правосъдния министър на Виденов Младен Червеняков, бившия председател на НС и премиер Огнян Герджиков, емблеми на прехода като Емил Хърсев и още безброй знайни и незнайни труженици на нивата на едрия капитал.

Е, дойде време да обявим една амнистия, която този път наистина ще сработи. Ще я наречем условно „ваксинационна“. Демек да направиш от тъпунгера – човек. Всяка мижитурка, купила си имунизационен сертификат, да получи защита от административно и наказателно преследване, ако се ваксинира действително и признае кой и къде му е издал фалшивия документ. Слабо място няма – хем ще изловим отрепките с бели престилки, хем рязко ще качим коефициента на отличника на Румен Радев Стойчо Кацаров. А, и ще спасим няколко хиляди живота, не, че на някой му пука особено.

Признавам си, този почин съм го заимствал от една от най-демократичните организации в света – афганистанските талибани. Когато превзеха столицата Кабул без пукване на пушка през август, чалмосаните обявиха амнистия за всички държавни служители, които са измекярствали на проамериканския режим, вместо да им резнат главите. И дори им позволиха да запазят административните си позиции, ако се покаят на колене пред Пророка. Така запазиха функционалността на обществените структури и си спестиха безсмисленото кръвопролитие.

С поведението си в пандемията ние доказахме категорично, че ако талибаните са останали в развитието си някъде в късното Средновековие, то ние сме освен толкова назад и още 300 години „у лево“. Така че близкоизточната схема е единственият вариант първобитно племе като нашето да направи крачка към 21-и век. Където хората не мрат като пилци от инфекциозни болести, за които има действаща ваксина.