Ваксината срещу COVID-19 идва в кисело мляко?

Русия започва тестването върху хора още този месец

Новини
19:39 - 04 Юни 2020
5372
Ваксината срещу COVID-19 идва в кисело мляко?

Първите ваксини за коронавирус в Русия ще бъдат представени не само под формата на инжекционно вещество, но и под формата на кисело мляко или капки за нос, пише в статия Александра Баландина от "Газета.ру". 

Учените планират да започнат тестове върху хора този месец - за това в научния институт на Министерството на отбраната ще пристигне група от 50 доброволци. Според агенцията всички те са военнослужащи, включително 5 жени - от различни звена в цяла Русия. Всички те са преминали предварително изпит и тестване.

Успоредно с това надпреварата за създаването на ваксината срещу COVID-19 продължава по целия свят - известни са поне 124 разработки, някои от които вече са тествани върху хора, пише авторката.

Ваксината ще се въвежда в тялото през устата под формата на аерозоли или по-големи капки. За да се предпазят антигените в тези препарати от храносмилателни ензими, те се поставят в микрокапсули.

Друго вещество от COVID-19, което ще се инжектира в дясното рамо, трябва да бъде регистрирано в Русия до август, заяви Александър Гунзбург, директор на Националния изследователски център по епидемиология и микробиология на N. F. Gamalei, в ефира на телевизионния канал Русия-1.

Според експерта, лекарството вече е в етап на предклинични проучвания, които ще продължат приблизително до средата на юни. През това време специалистите трябва да определят неговата токсичност, реактогенност и други критерии, въз основа на които ще бъде възможно да се започне тестване на ваксината върху хора.

Друга ваксина, която ще бъде въвеждана в тялото чрез капки за нос, е създадена в Новосибирския научен център "Вектор". Това съобщи генералният директор на центъра Ринат Максютов в ефира на канал "Русия 1".

В Русия се разработват общо 47 коронавирусни ваксини на 14 платформи. Шест от тях се разработват от Държавния център по вирусология, а две се разработват от Biocad. Петербургският институт за ваксини и серуми работи по следваща ваксина. Според ръководителя на отдела за фармацевтично развитие на Института Наталия Белозерова, изпитанията на последната могат да започнат през юни.

Първите тестове ще се проведат с доброволци от двата пола на възраст от 18 до 60 години. В същото време хората, които вече са имали COVID-19, няма да могат да тестват ваксината върху себе си.

Към момента учените вече имат на разположение резултатите от тестове на ваксини, проведени върху животни, каза Ринат Максютов.

„При лабораторен тест по-ниските примати също бяха заразени с новия коронавирус. Резултатите, които са получени в този случай, те симулират тази инфекция, както при хората. Има значителен брой асимптоматични случаи, тоест, когато можем да контролираме вируса само чрез отделяне на вируса в намазката, използвайки метода PCR. Когато ваксината беше въведена, нямаше повишаване на температурата и не наблюдавахме нежелани реакции. Всички те добре понасят администрирането на ваксините ни“, твърди Максютов.

Понастоящем в света са известни поне 124 разработки на ваксини. Най-малко 8 от тях са тествани върху хора.

Например в Австралия 130 местни жители на 26 май вече успяха да тестват ваксината, представена от Novavax. Според учените след 21 дни те ще имат имунитет.

„Една от характеристиките на нашата ваксина е, че можем да използваме много ниски дози, защото е толкова имуногенна. Това ще ни позволи да приемаме много дози. В момента, според проекта, можем да направим поне сто милиона дози до края на годината и 1,5 милиарда дози през следващата година, 2021 г. “, заяви Грегъри Глен, главен изследователски директор на компанията.

"Модерна" също тества лекарството при хора и американската компания за биотехнологии - резултатите са положителни. Това се съобщава на сайта на компанията.

Както отбелязва "Модерна", резултатите са междинни, но след като са взели ваксината, броят на антителата при доброволците или е надвишавал сходния показател в кръвта на тези, които са имали коронавирус, или са били на същото ниво. Зависи от дозата на ваксината, обясниха експертите.

Като цяло, на първия етап на проучването, ваксината се оказав безопасна, без сериозни странични ефекти. Последният етап на клиничните изпитания трябва да се проведе през юли.

За създаването на "първата в света" ваксина, която може да победи коронавируса, обявиха италиански учени. Тя вече е тествана върху мишки и успя да предизвика производството на антитела, необходими за борбата с коронавируса. Тестовете върху клетъчни култури също показаха ефективността на тези антитела в човешките клетки. Предстои изпитания на ваксината върху хора това лято. „Доколкото знаем, ние бяхме първите в света, които демонстрираха неутрализирането на коронавирус с ваксина", похвали се изпълнителният директор на компанията Луиджи Аурисичо.

Израелските учени също отчитат пробив в развитието - те успяха да намерят антитела, които активно се борят срещу коронавирусната инфекция в човешкото тяло и могат да бъдат използвани за създаване на ваксина. В момента тече регистрация на патент, след което ще започне търговското производство на ваксината.

В Китай биолози вече са разработили няколко прототипа, базирани както на жив вирус, така и на инактивиран.

„Това е нормална конкурентоспособност между учените - всеки иска да направи лекарството по-бързо. Това е необходимо пред групи от учени от различни страни: възможно най-скоро да се създаде ваксина, да предостави на населението възможност да живее нормален живот“, коментира руският професор вирусолог Александър Чепурнов.