Ваксината срещу Covid-19 противопоказна при тежки алергии

Хроничните инфекциозни и онкозаболяванията също изключват имунизацията

Новини
14:51 - 13 Октомври 2020
3123
Ваксината срещу Covid-19 противопоказна при тежки алергии

Тежките форми на алергии, както и злокачествените заболявания и новообразувания, острите инфекциозни заболявания, неинфекциозните и хронични заболявания в остър стадий са противопоказани за употреба на коронавирусна ваксина. Такъв е и случаят с разработената от Държавния научен център по вирусология и биотехнологии "Вектор" ваксина. Това съобщиха за ТАСС от пресслужбата на „Роспотребнадзор“.

"Противопоказанията за употребата на ваксината са: свръхчувствителност към компонентите на лекарството; тежки форми на алергични заболявания; реакция или усложнения след ваксинация; остри инфекциозни и неинфекциозни заболявания, хронични заболявания в остър стадий - ваксинациите се извършват не по-рано от месец след възстановяване или ремисия. В случай на лека температура вследствие на остри инфекциозни заболявания на стомашно-чревния тракт, ваксинацията се извършва, след като температурата се нормализира“, се казва в съобщението.

Други противопоказания включват също първичен имунодефицит, злокачествени кръвни заболявания и новообразувания, бременност и кърмене.