Ваксинираните с Астра Зенека са до 7 пъти по-защитени, отколкото неваксинираните

Новини
09:00 - 20 Април 2021
4005
Ваксинираните с Астра Зенека са до 7 пъти по-защитени, отколкото неваксинираните

Ваксинираните с Астра Зенека са от 4 до 7 пъти по-защитени от вируса, отколкото неваксинираните. Това са първоначалните данни. Т.е. до 7 пъти е по-висок рискът за неваксинираните да постъпят в болница, да имат тежко протичане на заболяването и съответно да умра.

Това коментира в ефира на бТВ проф. Илко Гетов.

По отношение на нежеланите тромботични прояви, те са най-малко възможни при хората между 70 и 79 години. Това показва досегашният анализ.

За тромботичните прояви има рискови фактори -- пушене, сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, дълъг прием на контрацептиви, посочи той.

От тромбози предимно са застрашени жените. Може би има някаква връзка с хормоналния баланс в женския организъм. По принцип по-малко страдат мъжете. Но има и много генетична предразположеност, посочи професорът. 

След поставяне на ваксина най-честите странични ефекти са болка в мястото на поставянето й, повишена температура, главоболие. Това са типични ефекти при поставяне на ваксина, посочи той. 

До сега няма научни данни за пълна безопасност или постигане на ваксинален имунитет при комбинирането на две различни ваксини. аз лично съм малко скептичен и притеснен от комбинирането на двев ваксини, посочи той.

В момента текат клинични изпитвания, но все още няма никакви заключения, допълни професорът.