Ваксинират с "Астра Зенека" записалите се в електронната система

Имунизацията стартира от утре в 335 пункта в страната

Новини
18:13 - 10 Март 2021
3545
Ваксинират с "Астра Зенека" записалите се в електронната система

От утре стартира ваксинацията срещу Covid-19 на записалите се в електронния портал. Създадени са 335 ваксинационни пункта в страната. В почти всички са доставени дози единствено от препарата на „АстраЗенека“. 

"Това, че са заявили предпочитания към ваксина, не означава, че тези предпочитания ще са обвързани с налични дози ваксини точно от този конкретен тип ваксина. Ваксинирането от утре ще започне с наличните дози ваксини, разпределени и получени в нашата страна, на Оксфордската ваксина(„АстраЗенека“). Ако лицата не желаят да получат този тип ваксина конкретно, да изчакат до момента, в който има предпочитаната от тях доза ваксина“. Това обяви зам.-министърът на здравето Жени Начева.

С наличните количества РНК ваксини (на компаниите „Пфайзер/Бионтек“ и „Модерна“) ще бъдат имунизирани обвързаните с изборния процес, както и тези, на които трябва да се постави втора доза, обясни Жени Начева.

Ако се освободят места от хора, които не са се явили в записания им час, за ваксиниране ще бъдат включени лица от фазите на ваксинационния план, посочи още Начева:

„В случай, че на едно и също място има повече хора от заявилите желание, има възможност да се съсредоточат и екипи от РЗИ, които също да поставят самите ваксини, за да няма напрежение по места“.

Около 70 000 души са записалите се за ваксинацията през електронния регистър между 11 и 31 март.

Около 30% от запазилите част за ваксинация са на територията на столичното РЗИ, показва справката по области. Най-малък е интересът във Видин и Смолян.