Вълчев: Колко харчил Борисов?! Следващите опаткаха за 6 месеца много повече

Дори да си магистър в престижен университет, това не те прави умен човек, отсъди ексминистърът

Новини
14:09 - 16 Септември 2022
5134
Вълчев: Колко харчил Борисов?! Следващите опаткаха за 6 месеца много повече

Някогашният образователен министър Даниел Вълчев се включи в защита на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. "Не харесваме, не харесваме Борисов, но, в крайна сметка, оказва се, че Борисов не харчи толкова много. Виждате ли колко е абсурдно? А тези, които казваха, че Борисов е такъв и онакъв, за шест месеца опаткаха страхотно нещо", заяви пред БНР деканът на Юридическия факултет на Софийския университет.

Той продължи с коментар за образованието в престижни университети: "Трябва да имаме предвид, че, както и се оказа - с извинение за това, което ще кажа - с последния ни министър-председател, това, че си завършил магистърска програма в един от най-добрите университети в света, далеч не е атестат за това, че си умен човек. Това първо. Второ, политиката не е въпрос само на интелект. Политиката от моя гледна точка е въпрос, първо, на някакви морални ориентири, които трябва да имаш, второ, на визия за развитието на обществото. Трето, трябва по някакъв начин да си обясняваш света".

Според проф. Вълчев най-важното за един политик е да е загрижен за хората, които са го избрали, както и да бъде относително честен. 

По въпроса за образованието той заяви, че дебатът е изключително хаотичен. "От една страна има носталгия по това, което е било, когато ние сме били ученици, от друга страна има напъни за въвеждане на чужди модели, едни искат децата все повече да учат, други считат, че образованието е по-важно и така нататък", добави проф. Даниел Вълчев.

"Когато аз завършвах гимназия във Варна, имаше една популярна песен, която и сега от време на време се върти, "Един неразделен клас“. В нея има следното изречение – "След петия час“. Вие да сте чували някой, който завършва гимназия, да има по пет часа? Нищо подобно. Децата, които са трети-четвърти клас, вече имат по шест-седем часа, тоест количеството време, което децата прекарват в училище, не е намаляло. То се е увеличило. Увеличили са си и учителите, въпреки намаляването на броя на децата. Значително се е увеличил и учебният материал".