Вълчев: Преподавателите са ключът към доброто образование във ВУЗ-овете

Университетите трябва да завишат изискванията си, подчерта просветният министър

Новини
11:52 - 25 Февруари 2021
1140
Вълчев: Преподавателите са ключът към доброто образование във ВУЗ-овете

Професиите се променят, а днешните деца ще трябва да имат много по-комплексни знания, които залагаме в бакалавърските програми, заяви на дискусия за висшето образование просветният министър Красимир Вълчев. 

Преподавателите са ключът към по-добро образование в университетите. Бъдещето е мрежа от висши училища, които работят заедно и създават наука. Това е свързано с добро взаимодействие между бизнеса и образованието. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на дискусия в "Клуб 24" за висшето образование - качество в полза на бизнеса и хората.

На дискусиите са и Николай Вълканов, зам.-председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, и Георги Стойчев, ръководител на консорциума, който изготвя рейтинга на висшите училища в България. През zoom дискусията са и ректорът на СУ и шеф на съвета на ректорите Анастас Герджиков и 20 ректори на водещи висши училища.

"Благодаря на ректорите, с които направихме много промени, дори такива, които не бяха популярни, но всички вие участвахте в тях. Стратегията за висшето образование за 2021-2030 г. съдържа мерки, които бяха необходими, неизбежни. През последните години чувахме критики, че студентите са ни много, че висшето образование не е свързано с бизнеса, но това можеше да се каже преди 5 години. Днес научната дейност е много по-висока, чуждестранните студенти се увеличиха и увеличихме студентите в аграрните и педагогическите специалности", каза още Вълчев. 

Приоритетни теми стават какво и как учат студентите, със свързаността на българските висши училища, научната дейност, интернационализацията на образованието, очакваните още по-мащабни дигитални трансформации, както и намаляване на някои бакалавърски степени за сметка на по-задълбочени магистратури.

Професиите на бъдещето ще изискват от висшето образование да дава знания в техническите програми и да има хуманитарни умения, пише в стратегията. Заложените промени стимулират по-голяма свързаност, консолидация и обединяване на ресурси. Университетите се насърчават да завишат изискванията за учене и да провеждат целенасочени политики към младите преподаватели. Обвързване на приема с пазара на труда е една от основните цели, обясни Вълчев. 

"Престоят ни много по-важни стъпки, които бяха заложени в стратегията. Най-важният фактор са преподавателите, моето мнение е , че  техните заплати трябва да са поне 135% от средните в страната, за да може най-добрите студенти да стават преподаватели, каза Вълчев. Даде за примери и приоритетът на държавата за  изпреварваща заплата за асистентите. Категоричен е, че национална задача е висшите училища да бъдат в центъра на развитието на държавата.

Там, където се обедини бизнеса с висшите училища нещата се случват. Не трябва да консолидираме административно висшите училища, това ще чуете по време на кампанията - да имаме 5 университета, не това не е най-важното, обясни още Вълчев. Качеството се постига с университетски мрежи. 

Професиите се променят, а днешните деца ще трябва да имат много по-комплексни знания, които залагаме в бакалавърските програми.

Трябва да се помогне финансово процесът на електронизацията във висшите училища.  Даде за пример платформата за  библиотека, където ще има  безплатни уроци и материали. Друг важен фактор е процесът за обновяване на материалната база и финансиране на кампуси. Вече финансирахме такъв в Студентски град, които ще бъде с ограда, зелени алеи и подземен паркинг, той ще включва първи - четвърти блок. Много ми се иска той да е модел и да насърчи останалите, каза още Вълчев.