Вълчев за властта: Много говорят, нищо не правят

Деканът на Юридическия факултет в СУ и бивш образователен министър от времето на Станишев коментира конституционните промени

Новини
17:23 - 13 Януари 2024
3390
Вълчев за властта: Много говорят, нищо не правят

Думите престанаха да значат много. Всеки говори, натоварва с понятия и се изгражда паралелна действителност. България не успя да влезе в Шенген така, както ние искахме – по суша. Не само никой не поема отговорност за това, а напротив – представя ни се като успех. Това заяви по НОВА проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет.

„И в политиката, и в живота, когато се държиш слугински, се отнасят с теб като слугинаж. Това правителство няма нито самочувствието, нито капацитета да направи така, че България да е уважавана”, смята той.

Той коментира конституционните промени: „Тези изменения и допълнения в Конституцията няма да доведат до нещо кой знае какво. Конституцията се променя, когато един политически процес е консумиран, и тя дава правна рамка на нещо случило се. Идеята, че ще възникнат чудеса след промени в Конституцията, е неправилна и глупава.”

По думите му в обществото, а и в експертната общност, се създало впечатление, че двигателят на случващото се не е наясно какво иска да направи, камо ли да има ясни юридически формулировки.

На въпрос основателни ли са притесненията за политическо завладяване на висшия прокурорски съвет, Вълчев смята, че проблемът в съдебната система не е на конституционно равнище. Той се обзаложи, че до година-две ще се говори отново за конституционна промяна в името на съдебната реформа. „Съдебната ни система има нужда от спокойствие и принципност, както и повече контрол.”

Той не е изненадан от предложените кандидати за конституционни съдии.

„Виждам голяма разлика между сегашното управление и Тройната коалиция – ние си признавахме, че сме коалиция. Бяхме много по-честни”, категоричен е той.

„Това правителство няма да изкара пълен мандат, но мнозинството – като нищо може да изкара и 8 години. Това е едно чудесно мнозинство – едните искаха да променят България като махат Борисов и Пеевски, сега ще я променят като махнат Радев”, допълни още Вълчев.

Той подчерта, че безобразието в политиката не може да продължава дълго време.