Валентин Николов пред Lupa.bg: До края на годината ще ползваме руски газ, доставен от посредници

На търговете, обявени от "Булгаргаз", ще участват фирми на "Газпром", няма други опции засега, каза експертът

Актуални новини
11:43 - 11 Август 2022
3871
Валентин Николов пред Lupa.bg: До края на годината ще ползваме руски газ, доставен от посредници

Вчера "Булгаргаз" обяви два търга за закупуване на газ- една за природен и една за втечнен газ. Документите по търговете ще се приемат до 16 август, а целта е да се осигурят количества за октомври, ноември и декември.

Според обявата, доставчиците ще трябва да осигурят 1 500 000 MWh за октомври и по 2 000 000 MWh за ноември и декември. Количествата трябва да дойдат през Гърция.

От къде обаче може да дойде този газ? Кои фирми могат да кандидатстват?

Всъщност конкретни фирми ще могат да кандидатстват за тези търгове и те ще доставят руски газ, обяви пред Lupa.bg Валентин Николов, бивш директор на Български енергиен холдинг.

"Когато руснаците започнаха да настояват да се плаща газа в рубли, знаеха, че нашите ще откажат. Техни фирми взеха капацитети до края на годината. Именно тези фирми ще могат да участват в този търг. Едната от тях е МЕТ Енерджи. Те реално разполагат с количества руски газ, който ще бъде препродаден у нас", обясни Николов.

Според него това ще се случи на по-високи доставни цени.

"До края на годината България ще използва руски газ по един или друг начин. Става дума и за природен, и за втечнен. Руснаците произвеждат и втечнен газ макар и в малки количества. Има възможност да се докара американски втечнен газ, но това би било много скъпо и не мисля, че държавата ще се съгласи на такъв вариант", каза още експертът.