Валентин Николов пред Lupa.bg: Министърът слага свои хора в БЕХ, за да завъртят милиони печалба

Икономика
13:16 - 27 Юли 2021
6953
Валентин Николов пред Lupa.bg: Министърът слага свои хора в БЕХ, за да завъртят милиони печалба

Това, което се тиражира в медиите и истината за рокадите в БЕХ нямат нищо общо, обяви пред Lupa.bg Валентин Николов един от директорите на енергийния холдинг, който бе освободен от поста си.

Преди четири дни целият Съвет на директорите на "Българския енергиен холдинг" в състав: Валентин Николов, Диян Димитров, Иван Андреев, Стелиан Коев и Александър Църноречки бе освободен. Това става с заповед на министъра на енергетиката Андрей Живков.

Официалната причина за отстраняването на директорите на БЕХ е чл. 24, т. 6 от Закона за публичните предприятия - тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения. Такива обаче не е известно да са били констатирани.

Официално е обявено, че директорите на БЕХ не са изпълнили заръката на министъра да освободят ръководството на дружество "Булгартрансгаз".

"Цялата история около освобождаването на ръководството на "Булгартрансгаз" е смешна. Там има двустепенна структура, Надзор и Управителен съвет, кой точно да бъде отстранен не се обяви. Още повече в последствие ми бе казано, че не желаят да правя такова нещо. Най-вероятно министърът се е почувствал засегнат, че го наричат „безгръбначен“ и най-накрая е трябвало да прояви тази гръбначност и мъжественост в последните дни най-вероятно от своя мандат.", сподели Валентин Николов.

"Нашето премахване се случва с цел облаги на конкретни хора. Искат да владеят дружествата. Сменяйки нас спокойно слагат свои хора, с които да се изпълняват конкретни заръки. Това му е еднственият начин да влияе от тази позиция, в която се намира в момента, защото песента му като министър е изпята, но ако сложи свои хора в БЕХ ще може да движи нещата. Като казвам, че имат интереси, мога да кажа, че имах сигнали за конкретни неща. Те искат да хиджират продажбата на електрическа енергия на едно от предприятията. Какво значи това- ако е сложен хеджа на 100 лева продажба, тя ако е 200 лева, разликата отива при този, който е хиджирал за сметка на дружеството. От самото дружество са сметнали, че ако тази схема бъде приета, тяхната загуба ще е 75 милиона", обясни Николов. 

Той изрази притеснения, че в момента, с отнемането на техните правомощия, холдингът не може впише нито едно платежно решение, не може да вземе решение.

"Предстоят плащания към облигационерите, предстои закупуване на въглеродни емисии за ТЕЦ 2, предстои подписване на анекс с Азербайджан, всичко това трябва да мине през Борда на директорите. Когато се отнемат тези наши правомощия, се блокира цялата енергетика. Затова днес подготвям писмо и ще го пусна в прокуратурата за това тяхно действие", каза още енергетикът.

Припомняме, че наскоро лидерът на АБВ Румен Петков нападна енергийния министър и обяви, че грабежът в енергетиката се движи с пълна сила в съучастие с ресорния министър. Той изрази съмнения в професионалните качества на Андрей Живков.

Петков коментира, че смяната на ръководството на Българския енергиен холдинг е положителна и много закъсняла стъпка. По думите му Ива Петрова, предложена за нов председател на борда на БЕХ е изключително силно решение. "Това е човек с много богат опит, с несъмнена почтеност, човек, който познава българската енергетика в детайли", коментира Петков.