Валентин Златев вдига хотел-бижу за 100 милиона в центъра на София (СНИМКИ)

Новини
18:27 - 23 Май 2019
63273
Валентин Златев вдига хотел-бижу за 100 милиона в центъра на София (СНИМКИ)

Сдалият оперативната власт в петролния мастодонт „Лукойл България“ Валентин Златев е съсредоточил бизнес усилията си върху строежа на помпозен хотел в идеалния център на София. От няколко седмици работата около изграждането на 5-звездния хотел от реномираната верига „Хаят“ рязко потръгна, като фасадата на бъдещето архитектурно бижу е почти изцяло завършена, видя репортер на Lupa.bg.

Хотелът-бижу, изграждан от Валентин Златев, се строи на мястото на бившия „Сердика“ срещу паметника на Васил Левски в София. Цялостната инвестиция в бизнес проекта на доскорошния управител на „Лукойл България“ е за 100 милиона лева, като в цената е включена и сделката около придобиването на терена, осъществена още преди 10 години.

Фасадата на хотела е почти завършена, но "Хаят" засега остава скрит от хорските очи чрез опънат транспарант на Васил Левски

През 2009 г. свързаното със Златев дружество „Тера тур сервиз“ стана собственик на имота, плащайки 20 милиона лева на фонда „Икуест“, управляван от Георги Крумов. Едва 6 години по-късно, през 2015 г., петролния бос съумя да сключи договор с реномираната световна хотелска верига „Хаят“, за да го брандира в портфолиото й. В туристическите среди е прието, че ангажиментът на собственика на хотела е свързан с плащания към веригата, чиято марка ползва. Според партньори на Валентин Златев, той е постигнал договорка с „Хаят“ да им плаща 4% от приходите.

Изграждането на 5-звездния „Хаят“ стартира през пролетта на 2017 г., но работата бе замразена, тъй като при разрушаването на кино „Сердика“ бяха открити антични гробници - останки от Източния некропол на римска Сердика.

Открити антични находки под разрушеното кино „Сердика“ през пролетта на 2017 г. спряха за дълго строителството на „Хаят“

„Консервирането“ на античните находки отне повече от година и така плановете на Валентин Златев хотелът да бъде открит през пролетта на 2019 г. пропаднаха. Според новите разчети бъдещия „Хаят“ трябва да бъде окончателно завършен и пуснат в експлоатация на 1 септември 2020 г. – след година и половина.

Новоизграждащия се хотел с основание ще претендира да бъде най-луксозния в София. Той ще е на 7 етажа, като ще разполага със 190 стаи и апартаменти, чието обзавеждане, както и цялостния интериор на „Хаят“, е поверено на прочуто лондонско дизайнерско студио.

Два ресторанта, SPA център с басейн, голям конферентен център с над 600 квадратни метра бална зала, още 5 по-малки зали, два бара, единия от които – на покрива, са само част от екстрите на строящото се хотелско бижу на Златев.

Така трябва да изглежда фасадата на хотела, който ще е готов окончателно през септември 2020

Така ще изглежда балната зала на хотел "Хаят" в София

Веригата за 5-звездни хотели „Хаят“ е основана в Америка през 1957 г., като под марката в света има над 600 хотела. Най-близките обекти на „Хаят“ са в сръбската столица Белград и в гръцкия град Солун, които от години се пълнят със заможни българи. Амбицията на Валентин Златев и баща му Васил, който от години върти успешен туристически бизнес е, софийския „Хаят“ да привлича платежноспособна чуждестранна клиентела. Средната цена на стаите в „Хаят“ в Белград и Солун е 300 евро за нощувка и вероятно към този ценови диапазон ще се ориентират и от „Тера тур сервиз“. Строителството на хотела пък е поверено на „Джи Пи груп“, за която се знае, че е под контрола на Златев.