Валери Симеонов иска строежи по морето да има чак до 15 юни

Новини
22:21 - 04 Май 2020
1924
Валери Симеонов иска строежи по морето да има чак до 15 юни

Валери Симеонов иска тази година срока за строителство по морето да бъде удължен с още един месец. Той и депутати от партията му НФСБ, част от "Обединени патриоти", са внесли предложението в деловодството на парламента.

Идеята на НФСБ е забраната за извършването на строителни и монтажни работи в националните курорти по морето тази година да е от 15 юни до 1 октомври, а не както е предвидено в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие – от 15 май до 1 октомври.

"Съществуващата забрана е въведена с цел осигуряване на спокойствие на почиващите туристи в националните курорти и предлагане на качествен туристически продукт. В условията на пандемията става ясно, че туристическият сезон тази година ще започне най-рано на 1 юли и в тази връзка няма пречка забраната за извършване на строителни и монтажни работи тази година да влезе в сила на 15 юни", пишат Симеонов и депутатите му в мотивите на законопроекта.

Те добавят, че пандемията се отразява "крайно негативно на икономическото развитие на страната" и затова предлагат да бъде подпомогнат строителния бранш с удължаването на срока. Промените не са внесени в закона за Черноморското крайбрежие, а в този за извънредното положение, който обаче ще спре да действа на 13 май. В същото време юристи към Министерския съвет подготвят пакет от законодателни промени, които да позволят и след края на извънредното положение да продължат да действат вече въведените икономически, здрави и социални мерки срещу разпространението на коронавируса.