Валери Симеонов откри паметник на Хаджи Димитър в Украйна

Посрещнаха българската делегация с националния флаг и орела на кан Аспарух

Новини
17:30 - 12 Септември 2020
1324
Валери Симеонов откри паметник на Хаджи Димитър в Украйна

Паметник на Хаджи Димитър бе открит в Мелитопол, Украйна. На тържествена церемония присъстваха зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов, депутатът от Украинската Рада и председател на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе, народният представител от НФСБ Йордан Апостолов, представители на местната и държавна власт в Мелитопол, наши сънародници, живеещи в Украйна, съобщиха от НФСБ.
 
Паметникът на българския национален герой бе издигнат в парк "Сливенски площад" в запорожкия град. Парламентарната ни делегация, водена от Валери Симеонов е в Запорожието по покана на българската общност там за IX-я Събор на българите в Украйна.
 
Българите в Украйна посрещнаха Симеонов с националния трибагреник и орела на Кан Аспарух.
 
Нашите сънародници посрещнаха по стар български обичай - с хляб и сол, в народни носии лидера на НФСБ.
 
"За мен е чест да засвидетелствам признанието на цяла България към вас като общност, която отстоява и пази българския дух, традиции и култура", приветства българите в Украйна Валери Симеонов.
 
Той и колегата му Йордан Апостолов се включиха в тържествената сесия и международната конференция "Българите в Северното Причерноморие", организирани в рамките на IX-я Събор.