Валерия Велева: Кирил Петков трябва да стане премиер на действието

По думите на журналиста един месец управление се оказва недостатъчно за новата власт

Новини
19:34 - 14 Януари 2022
4948
Валерия Велева: Кирил Петков трябва да стане премиер на действието

Необходимо е Кирил Петков да стане премиер на действието и да поема отговорност за решенията си. Това мнение изрази в ефира на "Денят на живо" журналистът Валерия Велева. По думите й един месец управление се оказва недостатъчно за новата власт. 

"Бойко Борисов продължава да завладява и да не се отказва от своето лидерско положение като опозиционер и като лидер на ПП ГЕРБ. Важно е Петков да си извоюва лидерството, да направи постъпки, с които да го докаже. да покаже, че страната има истински лидер, който е решил даден проблем. Лидер, на който му пука за хората. Борисов беше лидер на действията, Петков също трябва да стане такъв", обясни тя. 

Сходно мнение изрази и социологът от "Гапъл интернешънъл" Светлин Тачев. Той уточни, че новата власт започна управлението си в безпрецедентна криза. 

"ГЕРБ едва ли биха целяли да свалят кабинета и да търсят начини за влизане отново във властта. Позицията, в която се намират в момента, им е удобна", каза още той. 

Тачев обърна внимание и на протестите, организирани от ПП "Възраждане". По думите му общественото недоволство е възможно да се разшири в следващите седмици.

"Важно е да се обърне внимание на това, че протестът беше политически, а не обществен. Възможно е да се разширят протестите, с оглед на това, че и ресторантьорите планират изразяване на своето недоволство. Нямаше обаче масовост на този протест, най-вече защото хората са уморени от серията избори. Притесняват се, че е възможно, ако бъде свалено правителството, това да доведе до връщане на ГЕРБ на власт", коментира още той.

Във връзка с проведената среща между премиера Кирил Петков и представители на ПП "Възраждане" Валерия Велева допълни, че подходът на министър-председателя в тази ситуация е правилен. 

"Дори това да е печелене на време, напрежението трябва да се свали и то чрез диалог. Не може да се върви само с противоречие. Това, което Петков прави е добро, възможно е да е печелене на време, но дори така носи позитиви, защото сваля напрежението", каза още тя 

Светлин Тачев добави, че ходът на премиера е печелене на време. 

"Цялата ситуация във зелените сертификати, които бяха въведени от служебното правителство, бяха за да печелят време. Така здравните власти си измиха ръцете", каза още той. 

Във връзка с множеството нови назначения на важни държавни позиции и евентуалното предлагане на Симеон Дянков за шеф на БНБ Валерия Велева коментира така:

"Всяка структура и всяка формация ще си държи на своите хора. Очевидно е, че има търкания между "Дондуков 1" и Дондуков 2". Не мога да допусна, че Дянков би заел поста. Ако наистина това е кандидатура на Прокопиев, това не би било добър атестат за новото управление. Кадър на ГЕРБ да стане шеф на БНБ ще бъде голям гаф за управляващата коалиция", каза още журналистът.