Валя Балканска: Гласът ми лети с "Вояджър", но американците не струват

През ключалката
23:20 - 24 Януари 2021
16614
Валя Балканска: Гласът ми лети с "Вояджър", но американците не струват

Преди броени дни изключителната Валя Балканска - българката, чийто неземен глас се рее в Космоса, "подкара" 80 години. Родена като Фейме Кестебекова, великата певица дарява песента си "Излел е Делю Хайдутин" на Златната плоча − послание от Земята, което лети извън пределите на Слънчевата система на борда на два идентични космически летателни апарата от програмата „Вояджър“ на НАСА. Въпреки сътрудничеството си с щатската космическа агенция обаче, Валя не крие, че хич не долюбва "братята американци".

"Много пъти съм ходила в САЩ и Канада, имала съм възможност да остана там, но хич не ми допада техният начин на живот. Няма такава обездвижена нация като американците, седят на дивана, тъпчат се, после в колата - това въобще живот ли е" - чуди се изпълнителката.

Според Валя Балканска липсата на човешки контакт и връзка с природата е превърнала американците във вегетиращи консуматори със сковани души.

"Иначе имам изключителни спомени от посещенията си в Щатите, от срещите си с нашите емигранти. Сълзите в очите на тези хора ме караха да пея до изнемога, докато имам въздух в гърдите си. Понякога сякаш е нужно да се отдалечиш от родината, за да се почувстваш истински българин", със съжаление казва певицата.

"Излел е Делю Хайдутин" е включена в окончателната 90-минутна селекция от музикални произведения за Златната плоча от самия от Карл Сейгън и полита най-напред на „Вояджър 2“, който е изстрелян 20 август 1977 г, а две седмици по-късно − на 5 септември 1977 г. − и на „Вояджър 1“.

Златната плоча вече напусна пределите на Слънчевата система