Вандали изкорениха поле с ГМО ориз

Растенията, засадени в Италия, са били експериментални и не са включвали гени от други видове

Новини
13:55 - 25 Юни 2024
51273
Вандали изкорениха поле с ГМО ориз

Първото поле с оризови растения, създадено в Италия с помощта на нови геномни техники, беше унищожено от вандали, компрометирали по този начин резултатите от изследванията, целящи да направят селското стопанство по-ефективно и устойчиво в ерата след ГМО, предаде Ройтерс.

Изследователска група от университета в Милано получи разрешение през март да тества оризова култура, модифицирана с технологията CRISPR/Cas9, отличена с Нобелова награда, която, за разлика от традиционното ГМО, не включва въвеждането на гени от други видове, предава БТА.

CRISPR/Cas9 е технология за редактиране на гени, която включва два основни компонента: водеща РНК, която да съответства на желан целеви ген, и Cas9 (CRISPR-асоцииран протеин 9) - ендонуклеаза, белтък, който причинява разкъсване на двойноверижна ДНК, позволявайки модификации на геном, обяснява американската Национална медицинска библиотека.

Модификацията на ориз, засадена през май в малък парцел в северната провинция Павия, на 70 километра (45 мили) от Милано, имаше за цел да повиши устойчивостта на културата към основния патоген при отглеждането ѝ,

като по този начин намали употребата на замърсяващи пестициди.

"Хора пробиха оградата и изкорениха растенията, като ги отрязаха щателно, за да се провали експериментът", разказа професор Витория Брамбила, ръководител на изследователския екип в университета в Милано пред Ройтерс.

"Когато на следващата сутрин фермерът видя растенията да плуват в оризището, той се обади в полицията, но тези хора

бяха дезактивирали камерата за наблюдение, така че не бяха идентифицирани

и никой дори не пое отговорност за деянието", добави тя.

След десетилетия, през които не бяха одобрявани генетични експерименти в селското стопанство, изследванията на Брамбила се възползваха от спешен указ на италианските власти, издаден миналата година срещу сушата, който временно разреши полеви опити за култури, получени чрез геномни техники.

Тъй като две трети от растенията не са оцелели, а останалите са сериозно повредени,

експериментът ще трябва да се повтори следващата година,

за да се получат конкретни резултати, но крайният срок за опитите е определен в края на 2024 година.

Лука де Карло, председател на комисията по земеделие на Горната камара на италианския парламент (Сенат), обеща да организира гласуване до края на тази седмица за удължаване на действието на законодателството.

Други експериментални култури, включително домати и грозде, също могат да се възползват от удължаването на времевата рамка до края на 2025 година, казаха Брамбила и Де Карло.