Ванилов въздух с ябълков сок
за 8 порции, 15 мин
Продукти
4 яйца
1 шушулка ванилия (може да се замени с 1-2 ч.л. ванилов екстракт или 2 пак. ванилова захар)
90 г захар
1 лимон
4 листа желатин или 2/3 пак. на гранули
250 мл пресен ябълков сок
1 щипка сол
Приготвяне
Желатинът се накисва в студена вода. Жълтъците се разбиват със семенцата ванилия и захарта на пяна до побеляване.
Настъргва се ситно лимоновата кора и се изцежда сокът на лимона. Смесват се с жълтъците.
Кипва се ябълковият сок и се разтваря в него набъбналият желатин. Бързо се разбърква с жълтъчения крем. Слага се в лед да изстине около 20 мин., като се разбърква от време на време.
Белтъците се разбиват с щипката сол на твърд сняг. Постепенно се добавят в крема с внимателно разбъркване. Разпределя се в 8 чаши, покриват се с прозрачно фолио и се слагат в хладилника да се стегне.
Въздушният крем се поднася гарниран с боровинков сос или от други горски плодове.