Ванилов въздух с ябълков сок

за 8 порции, 15 мин

Кухня
10:03 - 10 Януари 2024
3166
Ванилов въздух с ябълков сок

Продукти

4 яйца

1 шушулка ванилия (може да се замени с 1-2 ч.л. ванилов екстракт или 2 пак. ванилова захар)

90 г захар

1 лимон

4 листа желатин или 2/3 пак. на гранули

250 мл пресен ябълков сок

1 щипка сол

 

Приготвяне

Желатинът се накисва в студена вода. Жълтъците се разбиват със семенцата ванилия и захарта на пяна до побеляване.

Настъргва се ситно лимоновата кора и се изцежда сокът на лимона. Смесват се с жълтъците.

Кипва се ябълковият сок и се разтваря в него набъбналият желатин. Бързо се разбърква с жълтъчения крем. Слага се в лед да изстине около 20 мин., като се разбърква от време на време.

Белтъците се разбиват с щипката сол на твърд сняг. Постепенно се добавят в крема с внимателно разбъркване. Разпределя се в 8 чаши, покриват се с прозрачно фолио и се слагат в хладилника да се стегне.

Въздушният крем се поднася гарниран с боровинков сос или от други горски плодове.