Външният министър на Турция: Кризата в Идлиб е световен проблем

Проблемът в сирийската провинция не е решен, категоричен е държавникът

Новини
14:25 - 07 Юни 2020
1758
Външният министър на Турция: Кризата в Идлиб е световен проблем

Хуманитарната криза в Идлиб продължава да съществува макар и частично изместена от темата за коронавируса, заяви турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, цитиран от частната телевизия НТВ.

"Дори и да беше отчасти изместен в дневния ред от вируса, въпросът за Идлиб, за съжаление, не е разрешен, а условията тук не са се подобрили", заяви турският вътрешен министър на конференция, посветена на оказването на хуманитарна помощ на Идлиб, предава БТА.

Според Сойлу сериозната хуманитарна криза в Идлиб продължава пред очите на света.

Той подчерта, че случващото се в сирийската провинция е проблем на целия свят и на цялото човечество.

Междувременно Турция отхвърли обвиненията на Египет заради Либия, като заяви, че ген. Халифа Хафтар и съюзниците му са главна пречка пред мира, предаде Анадолската агенция.

Говорителят на турското министерство на външните работи Хами Аксой реагира на изявление на египетския външен министър по повод ролята на Турция в Либия.

По думите на Аксой Халифа Хафтар и съюзниците му, сред които египетското правителство, са истинската пречка пред мира в Либия с опитите си да свалят легитимното либийско правителство и да установят авторитарен режим.

"Дългогодишната военна подкрепа на Египет за пучиста Хафтар представлява явно нарушение на съответните резолюции на ООН", заяви турското МВнР.

По думите на говорителя Турция същевременно е единствената държава, която е неутрализирала хиляди терористи от "Ислямска държава" в Сирия.

Анкара ще продължи да подкрепя легитимното правителство в Либия и да настоява за спазването на съответните резолюции на ООН, заключи Аксой.