Външният министър: Още наесен можем да бъдем част от Шенген

Ако отново закъснеем, съществува реален риск да бъдем разделени от Румъния

Новини
18:20 - 14 Април 2023
2420
Външният министър: Още наесен можем да бъдем част от Шенген

Външният министър от служебния кабинет Николай Милков е убеден, че още наесен можем да бъдем част от Шенген.

По думите на ръководителя на дипломатическата ни централа, за да се случи това, Народното събрание трябва да приеме в срок два закона - този за отчетност на главния прокурор и закона за реформата на органа за борба с корупцията.

“Това е необходимото условие в момента България да стане член на пространството без граници. Ако го изпълни, ще бъде приета заедно с Румъния”, подчерта дипломат номер едно на страната ни, предаде БТА.

Външният министър обаче побърза да допълни, че ако отново закъснеем, съществува реален риск да бъдем разделени от Румъния.

"Моят апел винаги е бил тези закони да бъдат приети, защото всъщност това е необходимото условие в момента България да стане член на Шенгенското пространство. Ако това стане, ще бъде заедно с Румъния. Ако обаче ние реализираме някакво ново закъснение и отново двата фундаментално нужни закона не бъдат приети, то тогава съществува риск и никой не би могъл да упрекне нито Румъния, нито Европейската комисия, ако те процедират по различни начини за Румъния и България. Това зависи от нас в този момент", каза още той.

Разделянето означава по-бавно приемане на България в зоната.