Външно: 755 секции в 62 държави са готови за избори

Няма повече логистични проблеми за решаване, обясни министър Николай Милков

Новини
14:25 - 29 Септември 2022
2211
Външно: 755 секции в 62 държави са готови за избори

Министерството на външните работи е изпълнило всички свои ангажименти за организация на изборите зад граница. Това каза на брифинг дни преди изборите на 2 октомври служебният външен министър Николай Милков.

Общо секциите, в които сънародниците ни в чужбина могат да упражнят правото си на глас, са 755 в 62 държави, като най-много са в Турция. В 300 от тях ще се гласува машинно, като в 238 ще има по две машини поради високата явка на предходните избори през ноември, като общо по света са разпратени 538 машини. Освен това - над 5,5 тона бюлетини са предоставени от МВнР за вота в чужбина.

"Всичко това е изпратено зад граница, нямаме повече логистични проблеми за решаване към момента", отчете дипломат номер едно.

Милков подчерта и опита, натрупан от Външно, при правене на избори в последно време. "Имаме сериозен натрупан опит - това са четвърти избори зад граница, които организираме за малко повече от година. Ресурсите, които са необходими за организация на изборите, значително надвишават бюджета и капацитета на дипломатическите ни представителства. Затова винаги сме разчитали на българската общност в чужбина и доброволците в секциите."

На сайта на министерството са публикувани подробни методически указания, които да ползват членовете на секциите при възникване на даден казус, както и адреса на всяка една от секциите по света, за да могат сънародниците ни да преценят къде ще е най-удобно да упражнят правото си на глас.

Към момента риск за провеждане на изборите има единствено във Флорида, където в очакване на ураган вече са евакуирани над 2 милиона души, но ако не възникне форсмажор, то вот ще има, увери министърът.