Външно не може да намери посланик за Украйна

В края на април стартира работа представителството в Одеса

Новини
16:26 - 06 Април 2023
1923
Външно не може да намери посланик за Украйна

“По отношение на посланика на България в Украйна ние решихме да инвентаризираме възможностите и да видим какви биха били потенциалните кандидати. Към този момент не се стигна до избирането на подходящ кандидат така, че този въпрос остава за следващия пакет посланици, които може би следващо правителство трябва да предложи, да се надяваме редовно”. 

Така външният министър Николай Милков отговори на въпрос кога ще бъде назначен нов посланик на България в Украйна.

Досега мисията ни там се оглавяваше от Костадин Коджабашев. От август 2022 г. обаче той пое поста на зам.-министър на външните работи в служебния кабинет. В този момент посолството ни там бе затворено. Дипломатите ни се прибраха от Киев през март след старта на войната. Посолството отвори врати отново едва през септември, но начело е временно управляващ посолството първи секретар.

Преди седмица пък Коджабашев бе избран на нова длъжност. Той ще замине като посланик на България във Ватикана, което пък освобождава посланическата длъжност в Киев.

“По отношение на Украйна - от края на този месец планираме да стартира отново работата на генералното консулство в Одеса. Така че Украйна в никакъв случай не е изпусната от погледа ни по отношение на нашето дипломатическо представителство. Мислим, че това ще разшири възможностите ни за контакти с украинските власти. Освен това считаме, че възстановяването му, е изключително важно и за българската общност там”, каза още министърът.