Външно: Скопие да не тълкува историята тенденциозно

Новини
20:21 - 16 Март 2023
1390
Външно: Скопие да не тълкува историята тенденциозно

“Министерството на външните работи следи с безпокойство развитията в Северна Македония, свързани с правото на сдружаване на българите в страната и в частно последните развития около наименованието на гражданско сдружение „Иван Михайлов“ от Битоля. Решенията, които се подготвят, имат съществено отношение към демократичните процеси в съседната ни страна”.

Това се казва в позиция на външното ни министерство. По-рано стана ясно, че министърът на правосъдието на Република Северна Македония Кренар Лога е подписал отрицателно становище за използване на името на Иван Михайлов в наименованието на сдружения. Това пък е името на българския културен клуб в Битоля.

“Както е известно, именно с цел обективно тълкуване на историческите събития от общата история между България и Северна Македония двете правителства са създали Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси. Системните блокажи на нейната работа досега не са позволили изработване на обща оценка за ролята на историческите личности от този период”, казват от Външно.

“Затова се надяваме компетентните институции в Република Северна Македония да не използват едностранни и тенденциозни тълкувания на исторически събития и личности като основание за ограничаване на основни права, включително на правото на сдружаване”, допълват от министерството.